Scriam in titlu „un roman exceptional”, ma refeream la Marea petrecere, de Petre Barbu, Cartea Romaneasca, 2014. Si chiar asa este! Romanul este recomandat ca un roman de dragoste. Si este (si) asta, dar nu doar asta. Este in fapt un roman al tranzitiei noastre bezmetice, cu imersiuni in trecutul nostru nu mai putin bezmetic, desi in alt sens, un roman al urii si reconcilierii, un roman al bolii secolului trecut, care se dovedeste a fi si a secolului nostru, un roman al daruirii, adesea neintelese, dar si al inhatarii, as spune „un roman total”, daca as intelege cit de cit sensul formulei. Nu in ultimul rind un roman construit dupa regulile artei compozitiei, cu intersectari de planuri, cu contrapuncte excelente intre tonurile grave, violente, macabre si cele, cumva lirice, oricum blinde. Sint mai multe pasaje atroce la modul absolut - nu doar dintre cele de legate de suferintele provocate de cancer, ci si altele de violenta fizica aproape imposibila, dar extrem de credibil redactate. Sint si altele de un funambulesc nebun, cum sint toate cele care il au drept protagonist pe Iulian Bolozan, fost secretar UTC, cu propagada, pe judet, ajuns mare afacerist de tranzitie, unul din cei doi stapini ai orasului de la Dunare. Sigur ca destinul picaresc al personajului, fost coleg de facultate, al personajului narator, caruia ii banuiesc o puternica incarcatura autobiografica, are ceva dintr-un Ostap Bender, de proportii chiar mai mari, chiar daca lumea sa este mai mica decit Rusia NEP-ului leninist. Mi-a placut volumul de nuvele cu care a debutat Petre Barbu in 1993, mi-a placut si romanul Dumnezeu binecuvinteaza America (Nemira, cred, 1995), dar cu Marea petrecere chiar ma obliga sa citesc tot ce va mai publica. Felicitari, Petre Barbu, si vind bun la pupa!

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.