A.R.: Exista vreo limita a eticului, inferioara sau superioara? Ne putem da seama ca ne inselam?

D.M.: Citind intrebarile tale vad ca ai structurat si tu estetic, etic si cinic, sper sa nu te superi daca divaghez cu raspunsurile si fac si putina teorie (defect de Fecioara). Am fost tot timpul surprins cind, referindu-se la volumul Dmitri: genul cinic, oamenii l-au catalogat ca fiind un volum despre etic, estetic sau cinic. Fara a fi necesar voi spune totusi: nu, nu e asta. E o capcana a modului in care poezia se misca in zilele noastre. O capcana in care uite cad pina si tineri nerabdatori si ambitiosi ca Stefan Baghiu (de altfel foarte prompt cind vine vorba de a scrie despre cartile in voga). E frumos sa iti ingrosi vocea spunind „defineste concepte din sfere ontologice”, dar si imprudent cind vorbesti despre un text care functioneaza pe principiul alegoriei („all conceptual writing is allegorical writing”). Nu fac poezie conceptuala, dar nici asa departe de ea nu sint cit sa fiu confundat cu filosofii. Prin urmare, nu am cum sa raspund la intrebare, nu sint expert in etic, estetic sau in cinism. Imi pare rau daca eu scriu poezie si s-a inteles ca fac eseu. Nu cred ca exista limite ale eticului, e etic pur si simplu. Etic in poezie este ca despre cartile care nu-ti plac sa nu spui nimic. Dar asta e doar un principiu de-al meu. (…) Cind citesc o carte de poezie proasta, prefer sa nu vorbesc despre ea, nu-mi provoaca nici un fel de placere. Dupa mine sa iubesti poezia inseamna sa te entuziasmezi fara pic de retinere la cartile care-ti plac. Sa nu faci strategii prin care doar sa te impui, sa nu ai reflexe competitionale.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.