In afara de faptul ca reda cit se poate de autentic climatul general al epocii ceausiste, Gabriela Adamesteanu abordeaza un aspect mai putin discutat dupa 1990: lumea editoriala din comunism. Autoarea evita acele locuri comune despre cum nu reuseau scriitorii sa-si publice cartile si despre compromisurile pe care unii dintre ei alegeau sa le faca pentru a debuta. In Anii romantici, avem perspectiva editorului care risca foarte mult in momentul in care trimitea la tipar o carte „cu probleme”. Exista deci si un curaj al editorului, nu doar un curaj al autorului. Memorialista ofera mai multe exemple de carti care au putut sa intre pe piata pentru ca editorul a riscat si si-a asumat consecintele gestului sau pina la capat. Dau un singur exemplu: Antologia poeziei interbelice (1969) realizata de N. Manolescu. Tot legat de Facerea lumii editoriale, Gabriela Adamesteanu il portretizeaza succint pe Mihai Sora, proaspat sef al sectiei „Literatura” a Editurii Enciclopedice: «Era relaxat, charismatic, ludic si plin de povesti din lumea editoriala, pe care abia atunci o descopeream. Il vad si acum in fata ochilor, leganindu-se si tinindu-si greutatea in miini, cu palmele sprijinite pe doua birouri aflate fata in fata, ca un elev poznas. Si vorbind».

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.