In Tinarul Stalin deslusim citeva detalii biografice carora le-am putea da o interpretare freudiana. Dar mi se pare putin. Istoricul britanic, la rindul lui un bun povestitor, se bazeaza insa si pe multe documente pentru a contura personalitatea acestui demon al comunismului sovietic si al istoriei europene. Sa fie vorba de ambitie nemasurata, de razbunare impotriva unor traume suferite in copilarie si adolescenta, experientele legate de razboi sau sa fie mediul de vina, societatea? Alcoolul – in cazul lui Hitler nu se potriveste, era vegetarian, nu punea gura pe bautura, nu fuma, si totusi a facut rele cit cuprinde si el – o fi jucat vreun anume rol, dar care rus nu bea, si nu toti au ajuns Stalin. Adica un criminal. Sau un erou, cum il considera cine stie ce babusti din Siberia, care si azi lacrimeaza cind aud imnul URSS si-l pling pe „tatucul” lor. O carte bazata pe o uriasa bibliografie – multumirile, notele, bibliografia selectiva si indexul de nume aduna aproape 100 de pagini! –, o carte girata de prestigiul lui Robert Conquest si Robert Service, o carte despre ravagiile pe care le face setea de putere. Egolatria. Megalomania. Autocratia. Oricite defecte ar avea o democratie – si putem gasi destule cusururi, in trecut sau in prezent –, este de preferat unei dictaturi care, iata, in cazul lui Stalin, a facut peste 20 de milioane de victime. Ce sa mai spunem?!

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.