Cu ce ne ajuta cunoasterea (cea din carti, de la intelepti) in construirea unei vieti reusite?

Vreau mai intii sa reamintesc ca intreaga intelepciune antica nu este decit precursorul psihoterapiilor actuale (va recomand o carte: P. Hadot, Ce este filosofia antica?, Polirom, 1997). Daca, de exemplu, stoicismul ne invata sa suportam durerea, sa in­timpinam moar­tea, daca epicureismul ne propune sa folosim si sa sta­pinim placerile, este numai intr-un scop de „dezvoltare personala”.
Mai tirziu, fi­­­­­lozofia pierde aceasta calitate de in­drumator psihologic. Lectura filozofilor antici este un izvor viu de indreptare in viata, si in­ca pentru mult timp de aici incolo. Dar nu numai filozofia, ci si cultura in intregimea ei, este un suport al u­nei vieti reusite. Lu­crul parea evident oamenilor vechii Europe si tin­de sa fie uitat.
Citirea unui roman al lui Bal­zac sau Faulkner ne prilejuieste atitea identificari, atitea re­ga­siri, cu noi insine, cu altii, incit tre­­­buie, cu necesitate, sa iesim im­bo­ga­titi din a­ceas­ta experienta. Acelasi lucru se poate spune despre pictura: privirea unui portret al lui Hol­­bein, dar si a unei figuri geometric descompuse a lui Picasso, sint ex­perimentari psihologice, factori de evolutie persona­la – bine­in­te­les, da­ca omul poseda o­bis­nuinta de a privi o opera de arta.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.