De-abia acum, cind i-am citit cartea despre sectanti, mi-am explicat citeva dintre ciudateniile lui Vasile Ernu, cel nascut in URSS si convins om de stinga, pentru care Biblia, imaginati-va, e un izvor de pilde pentru orientarea sa ideologica. Ernu, care se declara mai degraba agnostic, face parte dintr-o familie de sectanti, evreii mesianici, cu o istorie care se intinde de-a lungul a patru generatii. (…)
Pentru Stalin, in schimb, sectele au intrat si ele in categoria inamicilor regimului, astfel ca membrii lor au fost trimisi in Gulag, cind n-au fost executati de politia secreta. Relaxarea politica din timpul lui Hrusciov, cu reabilitari si repuneri in drepturi, nu numai ca i-a ocolit pe sectanti, dar acestia au continuat sa fie tratati la fel de dur ca pe vremea lui Stalin. De ce? Fiindca disidenta lor era ireductibila. Se tineau la margine, iar aceia dintre ei care acceptau sa faca pactul cu Leviathanul erau respinsi de comunitatea lor. Asta s-a intimplat si mai tirziu, incit sectantii, cel putin cei pe care-i cunoaste Vasile Ernu, se simt mai bine ca prigoniti in URSS-ul lui Stalin decit ca acceptati, fara probleme, in alta parte. Caci daca stalinismul vrea sa-i asimileze cu forta, capitalismul – care nu-i pune in conditia de marginali – ajunge sa-i asimileze fara efort si, de fapt, fara sa-i pese de ei.
Incit, pentru unii dintre ei, virsta de aur a sectei lor e perioada prigoanei, cind sint supusi la mari incercari, care-i fac sa se simta puternici in credinta lor de minoritari. Indiferenta celor din jur fata de ei, care nu-i mai face sa se simta altfel, e o incercare mult mai puternica si mai subtila, careia sectantii admit ca nu stiu cum sa-i faca fata. O carte impresionanta care face din Vasile Ernu unul dintre cei mai importanti romancieri pe care-i avem.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.