Volumul cuprinde istoria de mai bine de 100 de ani a unei comunitati religioase marginale si radicale din zona Bugeacului si Transnistriei. O comunitate care in decurs de 100 de ani locuieste sub diferite regimuri politice si diverse constructii statale: Rusia tarista, Romania Mare, U.R.S.S., Republica Moldova sau Ucraina. Fara a parasi zona, o zona de periferie in continua schimbare. Au cunoscut doua regimuri devastatoare: fascismul si stalinismul, care culmea, nu au reusit sa-i distruga, ci chiar i-au facut mai puternici.
Si ei, aceasta comunitate mica, au de dus o batalie atit cu statul, Leviatanul sau Cezarul, cum il numesc ei, cit si cu biserica ortodoxa majoritara care ii trateaza si ea cu un alt tip de violenta. Mai au de dus o batalie si cu lumea laica moderna si cu toate formele moderne de hegemonie culturala si economica.
Bataliile lor sint foarte diferite de bataliile grupului majoritar. Violenta care se rasfringe asupra lor este mult mai mare decit cea care se rasfringe asupra grupului majoritar. Din aceasta cauza ei sint nevoiti sa-si contruiasca viata altfel, sa aiba alte tehnici de supravetuire. Cum? Asta incerc sa povestesc in carte.