Pentru mine, lectura volumului a fost un prilej sa-mi aduc aminte de citeva personaje, intimplari si stupori pe care le uitasem. O sa gasiti in aceasta carte un urias buchet de informatii de tot felul – de istorie a religiilor, culturale, literare, istorice, biografice –, veti afla lucruri nestiute despre viata personala a lui Mircea Eliade, a lui I.P. Culianu, dar veti afla si lucruri care, poate, va vor uimi, asa cum m-au uimit pe mine. Andrei Oisteanu n-avea cum sa nu abordeze problema atit de delicata a aderentei lui Mircea Eliade la Miscarea Legionara in tinerete. Autorul s-a confruntat cu aceasta tema intr-o ambianta in care ea este mereu reluata, uneori cu o maxima radicalitate, alteori cu maxima ingaduinta. Este spectaculos la Andrei Oisteanu cu cit echilibru, cu cita cuviinta, cu cita rationalitate discuta subiectul. Nu se pune nicio clipa problema ca derapajul legionar al lui Mircea Eliade sa fie scuzat sau relativizat. In schimb, Andrei Oisteanu respinge teza ca acest angajament de tinerete i-a marcat lui Eliade toata opera, ca tot ceea ce citim in cartile de istorie a religiilor semnate de Mircea Eliade e marcat de acest episod, ceea ce, ca sa spun asa, ar fi un abuz hermeneutic. Echilibrul pe care il pastreaza Andrei Oisteanu in judecarea acestui caz este remarcabil.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.