In cartea Religie, politica si mit. Texte despre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu, aparuta recent la Polirom, Andrei Oisteanu abordeaza relatia dintre cei doi savanti pe cont propriu. Pe de o parte, gasim in volum amintirile autorului despre cei doi, sustinute de corespondenta si interviuri. Pe de alta parte, gasim temele predilecte ale lui Andrei Oisteanu (rolul narcoticelor in spiritualitate, revalorizarea liniei traditionale romanesti Hasdeu-Cartojan de abordare a fenomenului religios, trairea evreitatii in Romania, miscarea underground bucuresteana a anilor ’60-’70 etc.) tratate prin prisma relatiei sale nu doar cu persoanele Mircea Eliade si I.P. Culianu, ci si cu opera lor. Nu in ultimul rind, atras si el de misterul care inca invaluie crima petrecuta la Chicago pe 21 mai 1991, cind Culianu a murit de mina unui necunoscut si din motive nestiute precis, Andrei Oisteanu analizeaza faptele si isi spune parerea. Cartea lui Andrei Oisteanu este curajoasa, in sensul ca abordeaza o tema deja mitica a istoriei recente a intelectualitatii noastre dintr-un unghi foarte personal. Pe de alta parte, mi se pare ca este singurul fel in care mai poti adauga ceva nou si memorabil la «dosarul» Eliade-Culianu.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.