Nu stim care vor fi fost chinurile transpunerii (totdeauna ascunse de ochiul marelui public), dar naturaletea rezultatului ii da dreptate. As zice ca, totusi, mai exista un motiv care i-a tinut in loc pe anglistii nostri din generatiile mai vechi: versificatia. Text mixt, cartea contine, in debutul ei, un poem (foarte strict normat sub raport metric) apartinindu-i unui anume John Francis Shade si un comentariu (doct, dar nu inteligent si, in tot cazul, nu adecvat) al lui Charles Kinbote, pretins prieten apropiat al lui Shade. Ambii personaje fictive, se-ntelege, locuind un Hinterland la fel de fictiv. (Schimbind proportiile, conventia e cam aceeasi din Tiganiada lui Budai-Deleanu). Ei bine, revin, tocmai acest poem incurca un pic lucrurile. Ei bine, revin, tocmai acest poem incurca un pic lucrurile. Scris in pentametru iambic in engleza, el trebuia „mutat” in romana respectind aceasta limita prozodica. (…)
Gratie, repet, in primul rind autorului Cartii de vise. Fara sa vrea (si poate fara sa-l fi citit macar), Dimov i-a facut lui Nabokov un imens serviciu. E una din minunile literaturii: aceea de a ne ajuta sa comunicam intre noi chiar si in totala necunostinta de cauza.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.