Memoria locului, a familiei, cu istoriile sale incilcite, dar fascinante, ramine si tema romanului Mercedes- Benz care, in fundal, e si o fresca rezervata a Poloniei secolului al XX-lea. Ingenioasa nu e doar formula “ o lunga scrisoare-omagiu, adresata extraordinarului prozator ceh Bohumil Hrabal (un dialog cu Hrabal e si volumul lui Peter Esterhazy, Cartea lui Hrabal) “, ci si elementul stabil, pattern-ul care uneste povestile cartii: masinile. Genealogia familiei naratorului adult, care ia lectii de condus in Gdanskul anilor 90, este, de fapt, o genealogie a masinilor prin care personajele se definesc (de la fietelul  domnisoarei Ciwle pina la Citroenul bunicii Maria si Mercedes-Benz-ul bunicului Karol). Pe linga povestile personale (in care mereu e implicata si o masina), detaliile istorice par spuse en passant, cit sa situeze povestea intr-o rama a verosimilului si sint legate, si ele, de masini: (...) Pe linga istoriile plauzibile sau nu (vezi vinatoarea de vulpi, in care apar masini de epoca si un balon cu aer, in loc de cai si vulpi, cum era de asteptat; sau scena in care un sinucigas polonez, flamind si disperat, devine, printr-o stranie imprejurare, un geniu artistic), referentialitatea acestui romanmemoir e incurajata si de prezenta in carte a unor fotografii de familie autentice. Mesajul, insa, este acesta: chiar si faptele adevarate, confirmate ca atare, sint fictiune. Totul e fictiune, mai ales cind vocea este aceea a memoriei.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.