In carte curg mai multe ape care vin din cele doua limite: pe de o parte, un critic literar atent va gasi, mult mai bine ca mine, teme care sint comune cu Acasa, pe cimpia Armaghedonului (uluitorul portret al mamei din roman intretine subtile structuri literare comune cu ambivalenta creionarii lui Mircea Zaciu), portretele filosofice sau literare sint umplute de admiratia, fervoarea, confesiunea, naduful, judecata, tandretea sau doar respectul rece al Martei Petreu, inundate de subiectivitatea care le da viata, lume si sens. Pe de alta parte, literaturocentrismul œ culturii romane, dupa o expresie inspirata de Ion Ianosi, este cind emblema sau fala, cind diagnostic, cind neajuns istoric pentru o elita a scriitorilor; intre
Pe acest sol stau evocarile volumului. Ele explica autorii alesi: toti, aproape toti, sint uriasi ai culturii dintre literatura si filosofie, opere care definesc terenul (tipic instabil in istoria noastra culturala) acestei conlocuiri in care filosofia apare cind drept o slujnica a literaturii, cind drept un gen al ei, cind drept o podoaba circumstantiala, cind drept o miza slaba a unei literaturi cu epicentrul prea solid in sine insasi pentru a se mai redefini pe sine in termeni noi. Pe acest sol glisant se desfasoara jocul spectaculos al Martei Petreu, in care rasturnarile de sens fac scena acestor pagini, asociate cu o tehnica de maestru: crearea unei asteptari in cititor brusc dezamagita, iar pe golul ivit, explozia de dinamita a unui nou sens.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.