As spune ca Sindromul Robinson se incadreaza intr-o productie de text care mizeaza, si ea, pe aceasta miscare inversa: structurarea vizeaza destructurarea, desfigurarea. Textul se „organizeaza“ pentru a indica reziduul, punctul orb din care porneste drumul catre sens. (...)
Cele patru capitole sint construite cu ajutorul unei fine arte a suspansului. (…) Aveam impresia, citindu-l pe Radu Mares, ca practica o dubla ironie (sau o ironie cu mai multe niveluri), prima fiind legata de acest continuu refuz de a acorda un sens sau altul lucrurilor pe care le face sa se deruleze in fata cititorului, un continuu refuz de a face ca textul sa „esueze intr-un impas special amenajat“ (in termenii lui Deleuze si Guattari). Tocmai pentru ca exista posibilitatea atitor „verosimilitati“, pina la urma nu mai este valabila niciuna, sau iti dau senzatia ca insasi a alege intre ele e un act absurd. Si din nou, verosimil. De unde si al doilea nivel al ironiei, care mi se pare ca vizeaza direct cititorul, in mod continuu tachinat, intretinind „de dragul lui“ iluzia unei povesti care se va spune. De fapt, totul e o conspiratie, un complot, iar povestea (promisiunea unei povesti) – o momeala. Radu Mares reuseste sa inverseze mecanismul mai sus amintit; in acest fel, nu e vorba de povestea unui complot, ci de complotul unei povesti care, pentru a ramine un complot, trebuie sa nu se spuna, nu pina la capat. Daca ar fi sa ne jucam retoric, am putea spune ca „povestea“ e aceasta nespunere, e cea a acestei nespuneri. O nespunere, culmea, aproape lineara.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.