Gh. Jurgea-Negrilesti se dovedeste a fi un prozator talentat, desi scrisul nu a reprezentat pentru el o preocupare constanta. Evocarile sale sint usor atipice. Autorul relateaza evenimente la care a fost martor la o virsta frageda, dar scenele pe care le restituie sint redate cu lux de amanunte, printr-un montaj de dialoguri ce imprima verosimilitate in sens romanesc, nu insa si in sens memorialistic. Amintirile sint prelucrate, trecute prin filtrul fanteziei. S-ar putea spune ca fictiunea hasureaza spatiile goale ale memoriei, ceea ce-i confera artisticitate autentica unui discurs savuros, inventiv, ce capteaza si mentine vie atentia cititorilor. Inventivitatea si flexibilitatea sint particularitati ale caracterului celui care povesteste. Desi evenimentele narate sint trecute printr-un puternic filtru subiectiv, autorul ca personaj se plaseaza pe un al doilea plan, ca sa faca mai mult loc spectacolului exterior plin de neprevazut. Perioada istorica la care se face referire este una a marilor transformari din societatea romaneasca. (…)
Placerea povestirii si a retrairii prin povestire constituie mobilul principal al scrierii. De aici tonul lejer, neinhibat de niste teluri foarte inalte. Lucrarea prezinta interes atit pentru istorici, cit si pentru istoricii literari. Primii ar fi atenti, cu precadere, la culisele unor importante acte politice, iar cei din cea de a doua categorie s-ar apleca mai mult asupra unor amanunte din viata unor scriitori precum: Ion Vinea, Pamfil Seicaru, Camil Petrescu, Mateiu Caragiale, Octavian Goga, Mihail Sadoveanu, Pastorel Teodoreanu, N. D. Cocea, Duiliu Zamfirescu s.a. Gh. Jurgea-Negrilesti ii introduce in scena pe acestia prin intermediul unor episoade care nu au neaparat legatura cu lumea literara, ci cu anumite situatii existentiale in care acestia sint surprinsi.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.