Redescoperind drumul matasii (Editura Polirom, 2013, traducere din engleza de Ciprian Sulea) aduna intre cele citeva sute de pagini 11.000 de kilometri din geografia lumii si opt luni de calatorie prin multe secole din istoria mai multor popoare. Avantajul lui Colin Thubron este ca, inainte de a calatori, a si studiat ce era de vazut in situ. Asa ca trecerea de la detaliile de geografie la chitibusuri lingvistice sau rafinate glose despre cresterea si descresterea unor imperii se face cu multa eleganta. Si intelepciune, as zice. Plecind din Xian-ul vechii Chine, autorul strabate vechiul drum al matasii, punctind ambele sensuri ale schimburilor – nu neaparat culturale – de la est la vest si viceversa. Notele adunate in Tibet, in Afganistan, in Iranul de azi, dar si in locuri uitate de Dumnezeu din Tadjikistan sau Uzbekistan sint de prima mina. Naturaletea cu care autorul intra in contact cu te miri cine este o buna lectie despre comunicarea dintre noi, cei de azi. Atit de diferiti, fara sa stim, deseori, mai nimic unii despre altii. E clar ca un gentleman din West End are o alta perspectiva asupra umanitatii decit un calugar tibetan, un pastor iranian sau un soldat pastun. Melting-pot-ul lumii de azi este trait pe viu de acest calator infatigabil si tenace. O lectie despre multiculturalism, in termenii nostri, deseori abstracti si teoretici, atit de des utilizati. Finalul calatoriei, in Antiohia, pe tarmul Mediteranei, inchide un drum si lasa loc altor meditatii. Ale fiecaruia dintre noi. Dupa pofta si voia inimii noastre.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.