O doza de speranta cu privire la viitorul inca incert al umanitatii este decelabila in ultimul roman al lui Huxley: Insula (anost si tezist pe alocuri). Pala este insula interzisa, a carei ebosa Huxley o incropeste din ultimele resurse creatoare. Cartea este, fara indoiala, un testimoniu al tuturor convingerilor unui meditator la soarta lumii occidentale. In ultimul roman, Huxley-romancierul, creatorul de fascinante si teribile lumi distopice, este surclasat de Huxley-eseistul cinic, dezabuzat si empatic in acelasi timp, preocupat mai degraba de urgenta transmiterii unui mesaj decit de puterea de convingere a fictiunii. Scriitorul pune in acest roman-statement cam tot ce a vehiculat ca materie ideatica in celelalte carti, fie ca este vorba de scrieri de fictiune ori de eseuri: critica sustinuta a umanismului dogmatic european, dar si a totalitarismelor spre care se indreapta, in opinia sa, orice organizare statala existenta; pericolul iminent al suprapopularii si al hiperindustrializarii planetei; caducitatea edificiului gindirii occidentale, bazat pe freudism, behaviorism si religie crestina; prapastia insurmontabila intre teorie si praxis in sistemul educational, necesitatea importarii si adaptarii unor practici din filosofiile orientale (budism, tantrism, yoga dragostei, metafizica aplicata si Controlul Destinului) in vederea eliberarii individului de frici, angoase, frustrari- epifenomene ale vietii civilizate. Deasupra tuturor planeaza, ca o promisiune nerostita, posibilitatea unei insule a libertatii aproape perfecte, oaza a individualismului altruist si a compasiunii ca politica publica.

Related products

Clasicii modernității

Insula

Aldous Huxley
INDISPONIBIL
Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.