Nu doar existentialismul elegiac sau comicul enorm al morbidului, inclusiv in latura lui sexuala, sint prezente aici in cea mai buna exprimare stilistica posibila, dar toate temele si obsesiile lui Roth – legate de arbitrariul si inconturnabilul mortii sau de incoerenta si absurditatea vietii, lipsa lui Dumnezeu, precaritatea conditiei si indecenta naturii umane – toate apar in sute de formulari memorabile in aceasta carte din pulpana careia, ca sa ma exprim asa, s-au ivit toate micile sale romane din anii 2000: Indignare, Umilire, Fantoma iese din scena sau Povestea lui Orisicine (toate traduse si in curs de reeditare la Polirom). As putea spune la fiecare ce anume a luat din Teatrul lui Sabbath, dar ma opresc asupra constatarii ca Roth se ia aici la trinta, prin vocea lui Sabbath, cu toti si cu toate: religia si evreitatea (desi mai putin decit in altele), modernitatea, razboiul, politica si corectitudinea politica, presa, monogamia, consumerismul s.a. Scandalosul si insatiabilul, aventurierul si primitivul, amoralul si mizantropul, „realistul feroce” lipsit de scrupule, Sabbath este vocea plina de dispret fata de toti si toate, este un strigat impotriva lumii, a vietii si a mortii, carora le opune supravietuirea prin sex („cea mai insemnata din extravagantele noastre”), singurul instinct ce poate face suportabila viata si poate infrunta moartea.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.