Un volum care te tine cu sufletul la gura, nu doar prin ineditul personajului principal, dar mai ales prin anvergura activitatii sale, este dedicat unei femei. (…)
Avem o radiografie politico-militara a primei jumatati de secol XX, patrundem in paienjenisul si dedesubturile razboaielor invizibile dintre marile puteri ale lumii. Un razboi acerb si fara limite, despre care o femeie care a inteles mai bine decit multi dintre compatriotii ei britanici cum merg lucrurile stie ca e fara rezerve si fara mila. Citim printre rinduri si desele concesii facute lui Hitler de catre clasa politica britanica, aflam direct si despre numeroasele figuri de anonimi care au facut posibila victoria finala a Aliatilor in cel de Al Doilea Razboi Mondial. Portretul, indirect, al lui Churchill este remarcabil. Asa cum sint tenacitatea, rabdarea si inteligenta celor care au alcatuit intelligenceul britanic (dar si ale altor mii si mii de luptatori din multe tari europene, evrei sau nu) si care au contribuit la victoria impotriva nazismului. Acum pot pricepe ce inseamna curajul. Acum pot pricepe de ce Olga Bancik a fost decapitata la Stuttgart. Nu a fost o simpla militanta comunista. Toti agentii britanici prinsi de nazisti aveau o astfel de soarta. Nu au fost putini. Indirect aflam mult mai multe despre tragedia poporului evreu in acele decenii. Despre antisemitism ca politica europeana. Despre prigonirea, alungarea sau uciderea evreilor te miri unde. Nu doar in Germania nazista sau in teritoriile ocupate de nazisti. Trimiterile la personaje romanesti sau intimplari din Romania nu lipsesc. Crearea Statului Israel a fost o consecinta directa. Nu stiu daca despre Vera Atkins se stia ceva in Romania pina la aceasta carte. Dar ar merita putina atentie, cred eu, tot atit cit Codruta Kovesi, Maria Banus sau Ana Pauker, aflate in aceste saptamini la ordinea zilei.
Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.