Pe principiul „Sa fie bine, sa nu fie rau”, Aldous Huxley construieste un univers distopic, in care inclusiv rasa umana este produsa industrial in functie de necesitatile de consum, coordonata si conditionata sa se comporte intr-un fel care asigura bunastarea intregii lumi. Pe mine m-a facut sa ma intreb care mai este scopul ultim al fericirii, daca nimeni nu o alege singur si constient, ci este impusa ca norma sociala. Probabil cel mai dureros insa, mi s-a parut producerea industriala a oamenilor si interzicerea femeilor sa procreeze, sarcina si nasterea fiind considerate cele mai mari rusini posibile. Perspectiva asupra omului ca produs utilitar unei societati mi se pare o intorsatura ingrozitoare a sensurilor lumii, intrucit „societatea” este o constructie a omului si nu invers. Binele suprem nu este „societatea” si nici fericirea impusa. Binele si decizia cautarii si definirii sale apartin numai individului, care in esenta ar trebui sa fie constructor si distrugator de societati, nu produs al uneia asa cum apare in carte.
Huxley prezinta in Minunata lume noua omul confortabil dezumanizat, robotelul de carne care lucreaza pentru entitatea numita societate, iar pentru orice gind rau sau depresiv are la indemina o pastila de soma. Si nimic nu este mai ingrozitor decit sa fie aruncata cutia cu doze de soma distribuite muncitorilor la fiecare sfirsit de tura. Iar lumea si intreg Pamintul nu are nicio miscare, nicio evolutie, cu totii sint prinsi intr-o ultima si irecuperabila coma.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.