Culianu insusi recunoaste ca in eseurile sale din Iter in silvis, volum aparut in 1981, in Italia, firul conducator il constituie „fenomenologia cu multiple fete a gnozei”. Esentiala este, in acest caz, indiferent de perioadele abordate, intrebarea: „de unde vine raul?”, intrebare al carei raspuns – fie ca e vorba de Empedocle sau de Bulgakov – se dezvolta mai mereu intr-o ampla teodicee, adica intr-o „explicatie a originii raului compatibila cu existenta Divinitatii”. Viziunea care sta la baza acestor explicatii este una dualista: lumea, teritoriu al raului, este condusa de un Arhonte tiran, iar omul este condamnat sa ramina prizonier pe vecie, prin interminabile reincarnari, al acestei lumi. Omul, insa, poseda si o scinteie divina, scinteie mostenita de la adevaratul Creator si pe care Arhontele, copie palida a Creatorului, nu o detine. Scinteia respectiva il poate ajuta pe om sa se salveze, sa evadeze pentru totdeauna din lumea Arhontelui rau. Mai exact, in gnosticism, Arhontele, Demiurgul lumii vizibile, „a fost creat – spune Culianu in articolul Femeia din ceruri si umbra ei –, nu procreat in acord cu spiritul, in timp ce omul a fost si procreat prin colaborarea spiritului, fiind asadar superior demiurgului si arhontilor sai”.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.