Sub un titlu atractiv, care definește sintetic existența tumultuoasă a unuia dintre cei mai complicați scriitori români (Preda. Adevărul ca o pradă), Bogdan Răileanu ne propune, în recenta sa biografie romanțată (Ed. Polirom, 2022), o revizitare a vieții și, implicit, a operei unui scriitor canonic care nu se lasă ușor înțeles. Un Marin Preda sub vremi, încercând să-și croiască drum în literatură, prin hățișul condiționărilor ideologice și politice de tot felul. (…) Bogdan Răileanu nu contrazice prejudecățile referitoare la Preda, ci doar le nuanțează, în sensul adăugării unor tușe fine, care colorează imaginea clișeizată a unui Preda ursuz și antipatic. Așa se face că locurile comune legate de tribulațiile lui sentimentale, de succesul său, de relațiile cu regimul comunist, modul cum a fost filat de securitate sau moartea sa suspectă sunt supuse unui efect de adâncire, prin căutarea resorturilor interioare care le-au generat. Asta nu înseamnă că momentele picante nu lipsesc, însă ele sunt doar pretexte pentru o meditație asupra unui destin tragic, sub semnul singurătății și al suferinței, care i-au adus totuși, lui Preda, izbăvirea. Izbăvirea prin scris. Așa cum ne-o demonstrază biografia de față, scrisă de un prozator cu mână sigură și privire sagace.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.