Cu pauze comice, de felul portretizării fugitive a unui dresor neamţ de şoareci (se aduce o pisică la reprezentaţie), istoria lui Radu Mârza cuprinde mai multe episoade de cercetare, detectivistice, cu suficient suspans de bună calitate; unul dintre acestea este elucidarea circumstanţelor în care a fost realizată o fotografie de grup, cu Coşbuc, Elena Vaida-Voevod, dr. Demetriu Ciuta, Al. Vaida-Voevod şi Caragiale, la Karlsbad, la o masă a unui local, identificându-se locul exact (Cafe Kaiserpark) şi momentul (iunie 1911). Un capitol exotic este cel al înalţilor prelaţi (greco-catolici) care călătoresc la băi, figuri unioniste marcante, precum mitropolitul românilor din Ardeal şi Ungaria, Ioan Meţianu; fostul mitropolit al Ugrovlahiei, Ghenadie; episcopul Partenie al Dunării de Jos; episcopul Iosif Goldiş al Aradului, dar şi patriarhul României, Miron Cristea. (…) Dincolo de pasiunea cercetătorului, de motivaţiile ştiinţifice, există şi o miză personală a lui Radu Mârza, dezvoltată din vacanţele copilăriei, petrecute la bunicii din staţiunea Teplice, Cehoslovacia, care „m-a familiarizat de timpuriu cu ceea ce înseamnă o staţiune balneară: hoteluri şi vile în stil clasic şi Secession, corsoul şi străzi peste care pluteau miroasele sulfuroase ale izvoarelor balneare, Kursalon-ul, pavilionul unde cânta orchestra, parcul cu aleile lui străjuite de copaci seculari, printre care răsar diferite monumente, nelipsitul parc cu lebede“. Completate şi verificate cu texte din blogul personal (peregristorii.wordpress.com), cercetarea despre Călători şi pacienţi români la Karlsbad argumentează o perspectivă complexă despre imaginile colective ale sinelui.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.