Preda. Adevărul ca o pradă de Bogdan Răileanu pică numai bine în anul în care marcăm 100 de ani de la nașterea scriitorului.  (…) Marin al lui pare un personaj care și-ar fi găsit foarte bine locul în romanele lui Preda. E prima calitate a cărții – efect, fără dubii, al unor îndelungi calcule de strategie narativă: faptul că e scrisă à la manière de Marin Preda. De cele mai multe ori, e vorba de stil indirect liber, care permite o mobilitate narativă, un joc al vocilor, puse când pe seama protagonistului, când asumate de un narator distinct, care evaluează totul de la distanță. Dar se mai petrece un lucru provocator, atât pentru cititor, cât și, sunt convins, pentru scriitor: un proces de contaminare premeditată, o asimilare a ticurilor, a viziunii specifice cărților autorului Celui mai iubit dintre pământeni. (…) Ce iese? Un roman despre Marin Preda scris după rețeta Marin Preda. Sigur, cu detașările de rigoare, cu toate semnele că e vorba de o tactică atent controlată. În acest fel ia naștere un personaj memorabil, care este, la rândul său, sinteza unor personaje memorabile, și ele alter ego-uri auctoriale (am urmărit într-un studiu recent avatarurile autobiografice din romanele lui Preda, care nu sunt deloc puține: scriitorul chiar credea că e bine ca fiecare să scrie despre ceea ce cunoaște nemediat). (…) Biografia este permanent proiectată pe fundal istoric, iar adesea paginile sunt extraordinare, imprimate de ritmul trepidant al unor mari încercări. (…) Preda. Adevărul ca o pradă e o carte scrisă excelent, în care autorul își dă măsura experienței (epicul e, totuși, un gen al experienței). Am citit multe despre autorul Moromeților, vrute și nevrute. Cartea lui Bogdan Răileanu restituie una dintre cele mai credibile și autentice imagini despre marele scriitor. O lectură obligatorie pentru cei nu doar pasionați, dar măcar interesați de Marin Preda și de epoca pe care a însoțit-o cu literatura lui.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.