O fericită conjuncție astrală face ca matematicianul de mare clasă care e Bogdan Suceavă să fie și un excelent practicant al umanioarelor, în format epic, dar și parte din clubul restrâns al prețuitorilor matematicianului-poet Dan Barbilian/Ion Barbu. Din această mult prielnică asemănare cu Ianus Bifrons, Bogdan Suceavă a scris eseul Adâncul acestei calme creste care merită o întâmpinare cu plecăciuni. Ori, cum a primit cu avântat entuziasm Ion Barbu răsăritul Crailor de Curtea-Veche: „Necuvenită cinste! Astăzi prostescul nostru scris se căftănește!“. (…) Demonstrația lui Bogdan Suceavă, ea însăși sclipitoare, e construită din cercuri concentrice tot mai apropiate de ceea ce eseistul e încredințat a fi în esență poetul Ion Barbu și matematicianul Dan Barbilian care nu pot fi cu nici un chip separați unul de celălalt. Căci și unul, și celălalt reprezintă, zice memorabil Suceavă, „arta de a surprinde ceea ce rămâne neschimbat atunci când lumea reală e cuprinsă de schimbare“. Încât arta poetică din Joc secund e la fel de valabilă și pentru opera matematică a lui Barbilian, cel des bântuit de tema dublului, ca tragicul William Wilson al lui Poe. Dar asta e altă poveste.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.