- Alexandru-Florin PLATON
- Dosar de presă
- 0 likes
- 114 views
Prima dintre ele este amploarea documentarii. Se vede imediat ca autorul este istoric si inca unul foarte serios. Adam Burakowski a citit (in romaneste si cu spirit critic!) tot ce s-a publicat mai important, pina acum, pe aceasta tema, la noi, coroborind sistematic informatiile bibliografice cu cele documentare. In privinta documentelor, cartea istoricului polonez aduce, de asemenea, o noutate considerabila. Cea mai mare parte a documentatiei sale se intemeiaza pe informatiile extrase din rapoartele ambasadei Republicii Populare Polone la Bucuresti, conservate in arhivele Ministerului polonez al Afacerilor Externe.
Daca prima conditie a unei cercetari istorice temeinice o constituie documentatia exhaustiva, atunci cartea lui Adam Burakowski merita cu prisosinta acest statut. Iar faptul ca reconstituirea perioadei in care Romania comunista a fost condusa de Nicolae Ceausescu a fost facuta dintr-o alta perspectiva decit aceea autohtona sporeste simtitor valoarea intregii carti. Este, daca nu ma insel, pentru prima data cind o parte a istoriei regimului comunist de la noi este intreprinsa, la o scara atit de mare, dintr-un unghi de vedere exterior.
Neobisnuit de bogata documentatie a cercetarii sale i-a inlesnit lui Adam Burakowski o reconstituire deosebit de exacta a istoriei regimului Ceausescu. Este o alta virtute a prezentei carti, care ii subliniaza valoarea. Am citit putine naratiuni atit de minutioase si precise despre ultimii (aproape) 25 de ani ai sistemului comunist din Romania ca aceea la care ma refer aici. Impartita in patru capitole, ale caror titluri evoca principalele secvente ale ascensiunii dictatorului spre puterea absoluta si, totodata, ale evolutiei defunctului regim (Inceputul, Consolidarea puterii, Stagnarea sistemului, Prabusirea), povestirea autorului nu omite nici un amanunt semnificativ din istoria institutional-politica a acelor ani.