Laika nu este un roman, este un punct de vedere. Un alt unghi din care privim, prin ochii autorului, ultima perioda din comunismul romanesc, iar apoi revolutia in direct. In direct de la sanatoriu. (…)
Citind romanul lui Adrian Alui Gheorghe, realizezi ca este construit in jurul unor legende urbane din comunism, de genul celor care au stat si la baza filmului Amintiri din Epoca de Aur. Autorul este un adevarat culegator de poante cu aluzii la regim, la tovarasi, la neajunsurile epocii si la nepotismele din structuri si institutii. Cu toate acestea, romanul este populat de personaje istorice, de verisorii si cumnatii personajelor istorice, ba chiar si de amantii si menestrelii unor figuri din istoria recenta, pe care le cunoastem cu totii macar din auzite, daca nu am prins epoca in care apareau la televizorul nostru alb-negru, aplaudind la vreun congres. (…)
Per total,
Laika este un roman pe cit de comic, pe atit de tragic, ca o radiografie temporala a unui popor in care fiecare se lupta pentru supravietuire in felul sau. Dar nu vi-l recomand pentru tragism, ci pentru a face proverbialul haz de necaz.