Pentru pasionații de istorie, Polirom recomandă cele mai recente apariții din colecția „HISTORIA” (coordonator: Mihai-Răzvan Ungureanu). Descoperă viața la curtea lui Franz Joseph și evenimente importante din istoria Rusiei și a României!
- Viaţa de zi cu zi a împăratului: Franz Joseph şi curtea sa imperială de Martina Winkelhofer
Cuvânt-înainte de Mihai-Răzvan Ungureanu, traducere din limba germană de Alex Bärnthaler‑Nebejea
„Curtea imperiala – aparent debordând de rafinament și grație – constituia, în fapt, o societate închisă, crispată de reguli fixe, agitată de intrigi personale și de zvonuri, cu propria menajerie de funcționari aroganți, corupți și asociali.
Gravitând în jurul familiei imperiale, pregătiți fiind în mod special pentru a-și oferi serviciile ori de câte ori se simțea nevoia, membrii Curții și-au apărat cu gelozie pozițiile, reîmprospătându-și rândurile prin proceduri de selecție cu totul aparte. În fond, știau totul sau aflau totul despre arhiducesele și arhiducii excentrici, despre aventurile unora și ale altora, despre fobiile și obsesiile lor – multe în contrast cu rigorismul public, aproape victorian, al Vienei.” (Mihai-Răzvan Ungureanu)
- Dansul Nataşei. O istorie culturală a Rusiei (ediție nouă) de Orlando Figes
Traducere de Lucia Popovici
Dansul Natașei a fost nominalizată pentru Duff Cooper Prize și Samuel Johnson Prize (2003). În 2009 a primit prestigiosul Premiu „Przegląd Wschodni” (Polonia) pentru cea mai bună carte străină despre istoria Europei de Est.
O cuprinzătoare istorie culturală a Rusiei, țesută din povești și personaje extraordinare, Dansul Natașei acoperă o perioadă ce se întinde de la construirea Sankt-Petersburgului, sub domnia lui Petru cel Mare, și până în anii regimului sovietic.
Orlando Figes abordează domenii dintre cele mai diverse, de la arta populară până la ritualurile magice ale șamanilor asiatici, de la poezia lui Pușkin până la muzica lui Musorgski și Stravinski sau filmele lui Eisenstein, mobilizând o impresionantă distribuție de artiști și aristocrați, revoluționari și exilați, preoți și libertini, țari și tirani.
- În căutarea românului perfect. Specific național, degenerare rasială și selecție socială în România modernă de Marius Turda
Traducerea textelor din limba engleză de Marius-Adrian Hazaparu
„Subiectul principal al cărţii îl constituie dezbaterea despre specificul național românesc în perioada cuprinsă între anii 1880 și 1950. Spre deosebire de autorii care au scris până acum despre acest subiect, atenția mea s-a îndreptat nu înspre literatură și filosofie, ci înspre științele sociale, biologice și medicale.
Am încercat să demonstrez că dezbaterea despre caracterul naţional nu s-a bazat doar pe construcţii literare și filosofice, așa cum se insistă în manualele de școală și în dezbaterile publice curente, ci și pe concepţii rasiale despre poporul român oferite de cercetări medicale, sociale și antropologice reale făcute în satele și orașele ţării.
Elitele politice și culturale au folosit aceste cercetări pentru a explica așa-zisele diferențe de rasă etnice dintre români și cei considerați a fi neromâni (în special evreii și romii), creând astfel o fantezie etnică, cea a românului perfect.” (Marius Turda în dialog cu Vasile Ernu, în Libertatea)
În fiecare vineri, Polirom îți pregătește o nouă serie de recomandări de lectură. Descoperă cărți memorabile în fiecare săptămână și completează-ți biblioteca personală!