- ISBN
- 973-681-328-2
- An apariție
- 2003
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 344
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM
- Domenii
Traducere de Livia Deac
„O carte extrem de antrenanta, cu o imagistica uluitor de bogata, cu dialoguri precise si caracterizari patrunzatoare, tulburatoare prin forta descrierilor si prin obsedantele sale ritmuri celtice.“ (The Times)
„Aceasta colectie de cinci nuvele confirma inca o data faptul ca, in ceea ce priveste ingeniozitatea tehnicilor narative, putini scriitori contemporani se pot considera egali lui Fowles. „Turnul de abanos”, nuvela care da titlul volumului, este una dintre cele mai frumoase scrieri ale lui Fowles.“ (Observer)
„Intr-o maniera demna de Pirandello, John Fowles minuieste procedeele povestirii politiste conventionale pentru a explora relatiile dintre realitate si fictiune, dintre adevar si iluzie, cu efecte magistrale.“ (The Sunday Telegraph)
„Nuvelele lui Fowles nu sint cu nimic mai prejos decit faimoasele sale romane – Colectionarul, Iubita locotenentului francez ori Magicianul.“ (The Guardian)
- An apariție
- 2003
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 344
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Despre autori
John Fowles s-a născut în 1926, la Leigh-on-Sea, o mică localitate din comitatul Essex. După ce a urmat cursurile Universităţii din Edinburgh, în 1950 a obţinut o diplomă în literaturile franceză şi germană la Oxford, unde i-a descoperit pe existenţialiştii francezi şi pe promotorii Noului Roman. A predat literatură franceză la New College, Oxford, a fost profesor de limba şi literatura engleză la Universitatea din Poitiers, apoi la Colegiul Anargyrios de pe insula grecească Spetsai (experienţă evocată în Magicianul), pentru ca între 1954 şi 1963 să predea engleza la Colegiul St Godric din Londra. A dobîndit recunoaşterea internaţională odată cu apariţia primului său roman, Colecţionarul (1963), care a avut un mare succes la public şi a primit de îndată şi elogiile criticii, Fowles fiind considerat un scriitor cu o forţă imaginativă şi inovatoare excepţională, reputaţie pe care i-au confirmat-o următoarele sale romane: Magicianul (1965; ediţie revizuită în 1977), Iubita locotenentului francez (1969), Daniel Martin (1977), Mantisa (1982) şi Omida (1985). Ecranizarea romanului Iubita locotenentului francez, cu un scenariu realizat de Harold Pinter (dramaturg şi laureat al Premiului Nobel), a fost nominalizată la premiile Academiei Americane de Film şi a obţinut trei premii BAFTA şi un Glob de Aur. Scriitor prolific, Fowles a publicat şi eseuri (Aristocraţii, 1964), nuvele (Turnul de abanos, 1974), poezii, traduceri, prefeţe, cronici literare şi comentarii la albume de artă fotografică. În 2003 i-a apărut primul volum al jurnalelor intime, urmat în 2006 de volumul al doilea.