- ISBN
- 978-630-344-097-2
- An apariție
- 2025
- Număr pagini
- 360
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Actual
- Domenii
John Banville este laureat al Booker Prize.
„Un povestitor extraordinar.” (The Observer)
Traducere din limba engleză și note de Ariadna Ponta
O dimineaţă de decembrie din anul 1957. O crimă înspăimântătoare a avut loc la conacul familiei Osborne. Victima este părintele Tom Lawless, obişnuit al casei, care a fost înjunghiat în gât şi apoi castrat. Inspectorul St John Strafford, un protestant nu tocmai acceptat în Irlanda catolică, şi ajutorul său, Jenkins, încearcă să dezlege misterul care învăluie crima, dar şi secretele de familie ce ies la iveală rând pe rând. În plus, Biserica, prin persoana arhiepiscopului John Charles McQuaid, se dă peste cap să ascundă detaliile înfiorătoare ale crimei şi să evite scandalul pe care aceasta l-ar declanşa. Zăpadă este un portret tulburător al victimelor abuzurilor, Banville descriind fidel epoca actuală, în care silniciile la cel mai înalt nivel încă sunt muşamalizate.
„Zăpada lugubră şi neliniştitoare oferă întreaga orfevrărie a unui mystery clasic petrecut într-un conac – un cadavru în bibliotecă, un cerc restrâns de suspecţi, o vreme mizerabilă, toate înnobilate de scriitura impecabilă, profundă a lui John Banville.” (Peter Swanson)
„Banville reface şi apoi demontează cu iscusinţă modelul Agathei Christie… Un roman minunat de intens şi complex.” (The New York Times Book Review)
„Unul dintre cei mai buni romancieri de limbă engleză.” (The Guardian)
„Cărţile lui Banville sunt asemenea catedralelor baroce.” (The Paris Review)
- An apariție
- 2025
- Număr pagini
- 360
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
John BANVILLE (n. 1945) a crescut în Wexford, Irlanda, unde a studiat la St Peter’s College. Şi-a dorit să devină scriitor de la vârsta de treisprezece ani, când l-a citit pe James Joyce, dar a recunoscut că scrierile sale au fost influenţate şi de operele lui W.B. Yeats şi Henry James. A lucrat în presă mai bine de treizeci de ani, pentru publicaţii ca The Irish Press şi The Irish Times. Şi-a făcut debutul literar în 1970, cu volumul de povestiri Long Lankin, urmat în 1971 de primul roman, Nightspawn, pe care l-a renegat mai târziu, considerându-l prea preţios. Printre cărţile sale de ficţiune şi de nonficţiune se numără Onorată instanţă (1989; Premiul Guinness Peat Aviation), Năluci (1993), Atena (1995) şi Marea (2005; Booker Prize). A publicat mai multe romane poliţiste, sub pseudonimul Benjamin Black. A mai fost distins cu Premiul Franz Kafka (2011), Premiul PEN Irlanda pentru excelenţă literară (2013) şi Premiul Prinţul de Asturias pentru Literatură (2014).