- ISBN
- 978-630-344-096-5
- An apariție
- 2025
- Număr pagini
- 380
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Actual
- Domenii
Roman finalist la Man Booker International Prize 2016
Premiul Franz Kafka 2014
Autorul bestsellerului Zile, luni, ani
Traducere din limba chineză și note de Irina Ivașcu
Romanul este o alegorie a absurdului şi grotescului care au caracterizat Marele Salt Înainte, planul de industrializare forţată al lui Mao ce a dus la distrugerea agriculturii şi la moartea prin înfometare a peste 40 de milioane de oameni. Într-un lagăr de reeducare din nordul Chinei, patru intelectuali – Muziciana, Savantul, Scriitorul şi Teologul – sunt „reeducaţi” politic prin muncă, sub controlul unui straniu personaj preadolescent, cunoscut drept Copilul. Acesta impune legi draconice, dar şi un sistem de recompense şi pedepse şi îi încurajează pe deţinuţi să se toarne între ei. Dar, când superiorii cresc cotele de producţie agricolă şi industrială la niveluri de neatins, lagărul cade pradă anarhiei, intelectualii ajungând să-şi folosească propriul sânge drept îngrăşământ pentru sporirea producţiei de grâne. Apoi, când se instalează vremea aspră şi foametea, cu toţii sunt abandonaţi de regim, văzându-se nevoiţi să supravieţuiască pe cont propriu.
„Operele care sunt simpli martori pot fi extrem de intense… precum Cele Patru Cărţi de Yan Lianke, care vorbeşte despre foametea şi morţile în masă din timpul Marelui Salt Înainte… Să sperăm că, dacă democraţia intră în colaps şi vorbitul liber în public este suprimat, cineva înregistrează procesul pe măsură ce se desfăşoară.” (Margaret Atwood)
„Niciun alt scriitor din China contemporană nu a explorat, nu a disecat şi nu a ridiculizat cu atâta consecvenţă cele şase decenii şi jumătate de guvernare comunistă… Un roman extraordinar, care deopotrivă comemorează victimele statului chinez şi sfidează amnezia întreţinută de acesta.” (The Guardian)
„O perspectivă alegorică virulentă asupra societăţii chineze în timpul unora dintre cele mai întunecate momente din era maoistă… Yan Lianke îşi consolidează reputaţia ca unul dintre cei mai importanţi şi, cu siguranţă, cei mai neînfricaţi scriitori în viaţă.” (Kirkus Reviews)
- An apariție
- 2025
- Număr pagini
- 380
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori

Yan LIANKE s‑a născut în 1958 în provincia Henan. A absolvit Universitatea din Henan în 1985, cu o dublă specializare în ştiinţe politice şi pedagogie, iar în 1991 a obţinut o diplomă în litere la Institutul de Arte al Armatei Populare de Eliberare. A început să scrie în 1978, printre cele mai cunoscute romane ale sale numărându‑se Bucuraţi‑vă de viaţă (2004), distins cu Premiul Lao She, Ding visează (2006), nominalizat la Man Asian Literary Prize 2011, şi Cele patru cărţi (2011, în curs de apariţie la Editura Polirom), nominalizat la Man Booker International Prize 2016 şi Prix Femina Étranger 2012. Acestora li s‑au adăugat multe volume de povestiri – dintre care menţionăm Zile, luni, ani (2002; Polirom, 2018), pentru care i s‑a decernat premiul Lu Xun –, precum şi eseuri, cronici şi recenzii. Onestitatea şi dimensiunea critic‑satirică a operelor sale au făcut ca unele dintre romanele sale să fie interzise de cenzură. În 2014 Yan Lianke a primit Premiul Franz Kafka.