Paul Celan şi „meridianul” său
ISBN
973-683-076-4
An apariție
1998
Lună apariție
12
Număr pagini
200
Tip ediție
broșată
Format
160x235
Colecție
A TREIA EUROPĂ
Domenii

Paul Celan şi „meridianul” său

Autori: Andrei Corbea
 

Autorul, laureat al Premiului Herder in 1998, propune radiografia civilizatiei cernautene la inceput de secol XX, dependenta pina atunci de tutela politica si culturala a Austriei. Intelectualitatea isi manifesta conditia autonoma; granitele politice si militare nu coincid cu granitele spatiului de afirmare ideologica si literara. Paul Celan (1920-1970) este prototipul intelectualului in cautarea eliberarii sinelui, in conflict cu „falsa constiinta” a mediului. Nestatornicia eului sau intr-o tara care nu putea sa-l reprezinte ca artist si ca om, intr-o limba pe care o considera lipsita de universalitate, este cautarea unei insule de stabilitate si consecventa create prin traditie (culturala, politica si de religie).

 

Puteți descărca gratuit forma electronică a cărții (PDF) aici. 

(Reproducerea parțială sau integrală, prin orice mijloace, a cărților incluse în Biblioteca on-line a editurii este interzisă. Nerespectarea acestei obligații constituie o încălcare a dreptului de proprietate intelectuală și se pedepsește conform legilor în vigoare.)

An apariție
1998
Lună apariție
12
Număr pagini
200
Tip ediție
broșată
Format
160x235
Fără comentarii

„Meridianul” lui Paul Celan • Orientul la Prut • În jurul „meridianului” • „Chipul cioplit” al realitatii imediate • Karl Emil Franzos si Mihai Eminescu • Expresionism la Cernauti • „Miracolul” bucovinean • „Alle Dichter sind Juden” • Celan „înainte de Celan” • Paul Celan si limba romana • Celan în coliba lui HeideggerDespre autori


Andrei Corbea, licențiat în germanistică, românistică și istorie, doctor în filologie al Universității din București, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, director de proiect la Institutul de Cercetări Socio-umane din Sibiu al Academiei Române, fost bursier al Fundației „Alexander von Humboldt”, titular al Catedrei de cercetare „Blaise Pascal” a Fundației „École Normale Supérieure” din Paris, fost profesor invitat/asociat al universităților Paris 8, Siegen, Fribourg (Elveția), Viena, Konstanz, Montpellier și al École Pratique des Hautes Études (Sorbonne), membru al Academiei de Științe din Erfurt și în Academia Europaea, laureat al Premiului Herder și al Premiului Jakob-und-Wilhelm-Grimm. Autor a numeroase lucrări apărute la edituri și în reviste românești și străine în domeniul istoriei literaturii și culturii germane și austriece din secolele al XIX-lea și XX, precum și al teoriei literaturii și esteticii, traducător al lui Theodor W. Adorno și Paul Celan în limba română. A publicat la Editura Polirom volumul Paul Celan și „meridianul” său. Repere vechi și noi pe un atlas central-european (1998). Cele mai recente titluri semnate în străinătate sînt Paul Celans „unbequemes Zuhause”. Sein erstes Jahrzehnt in Paris (Aachen: Rimbaud, 2017) și ediția comentată Immanuel Weissglas, Gottes Mühlen in Berlin (Aachen: Rimbaud, 2020).Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.