- ISBN
- 978-630-344-146-7
- An apariție
- 2025
- Lună apariție
- 3
- Număr pagini
- 480
- Tip ediție
- broșată, ilustrată
- Format
- 130x200
- Colecție
- -
- Domenii
Bestseller New York Times
Traducere din limba engleză de Adina Avramescu
Prima dată când Fareed Zakaria a atras atenţia asupra pericolului „democraţiei iliberale” a fost cu două decenii în urmă. Noua sa carte, bazată pe cercetări aprofundate şi discuţii cu oameni de stat, de la Emmanuel Macron la Lee Kuan Yew, abordează acum perioada complicată pe care o traversăm la nivel global comparată cu alte transformări majore prin care a trecut omenirea în epoca modernă, în speţă suma de revoluţii, inclusiv revoluţiile industriale din Marea Britanie şi Statele Unite, ce au făurit lumea în care trăim astăzi. Deşi au zdruncinat ordinea existentă şi le-au părut multora catastrofale, aceste revoluţii au avut efecte benefice pe termen lung, ceea ce legitimează optimismul ponderat al autorului cu privire la viitor. Nu înseamnă însă că prezentul nu e mai puţin neliniştitor, căci este marcat la rândul lui de revoluţii de altă natură: globalizarea, tehnologia, identitatea şi geopolitica. În plus, după tiparul pe care îl identifică Fareed Zakaria în istorie, trăim într-o perioadă de recul al libertăţilor şi democraţiei după avântul şi progresul din anii ’90. În final, volumul explică de ce se întâmplă acest lucru în contextul marilor provocări cu care se confruntă lumea actuală, nu doar tehnologice şi economice, ci şi de reafirmare a identităţilor tribale şi a suveranismului agresiv.
„Puţini gânditori pot înţelege complexitatea acestui moment, dar Fareed Zakaria o face cu măiestrie.” (Wall Street Journal)
„Cartea lui Zakaria reprezintă o încercare de a distinge între revoluţiile care au inspirat reacţii termostatice şi revoluţiile ce au avut efecte durabile.” (New Yorker)
„Zakaria atrage atenţia asupra revoluţiilor care se derulează prea rapid şi care dislocă prea mulţi oameni; acum pare că tocmai asta nu a mers bine în ultimii 40 de ani în ceea ce priveşte ascensiunea economiei globale.” (New York Times)
- An apariție
- 2025
- Lună apariție
- 3
- Număr pagini
- 480
- Tip ediție
- broșată, ilustrată
- Format
- 130x200
Prima revoluţie liberală: Ţările de Jos • Revoluţia Glorioasă: Anglia • Revoluţia eşuată: Franţa • Mama tuturor revoluţiilor: Marea Britanie industrială • Adevărata Revoluţie Americană: Statele Unite industriale • O globalizare intensivă: economia • Liberalizarea informaţiilor: tehnologia • Răzbunarea triburilor: identitatea • Revoluţiile duale: geopolitica
Despre autori

Fareed ZAKARIA, jurnalist american de origine indiană, absolvent de Yale şi cu un doctorat în ştiinţe politice obţinut la Harvard, este gazda celebrei emisiuni de pe CNN „Fareed Zakaria GPS” şi editorialist la The Washington Post. A fost editor la Newsweek International şi editor la Foreign Affairs, editorialist la Time, analist la ABC News şi gazda emisiunii „Foreign Exchange with Fareed Zakaria” la PBS. Dintre cărţile sale, care au devenit bestsellere internaţionale, amintim The Future of Freedom: Illiberal Democracy at Home and Abroad (2003; Viitorul libertăţii. Democraţia iliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume, Polirom, 2009, 2021), The Post-American World (2008; Lumea postamericană, Polirom, 2009) şi Ten Lessons for a Post-Pandemic World (2020; 10 lecţii pentru o lume postpandemică, Polirom, 2021).