- ISBN
- 978-973-46-6235-7
- An apariție
- 2016
- Lună apariție
- 11
- Număr pagini
- 224
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- -
- Domenii
Oamenii-şobolani. În subteranele interzise ale Chinei
Autori: Patrick Saint-Paul
Traducere de Nicolae Constantinescu
„Mao i-a glorificat. China modernă le datorează miracolul economic. Viitoarea putere mondială supremă s-a ridicat pe umerii milioanelor de ţărani care, în cea mai mare migraţie din istorie, au părăsit zonele rurale pentru a deveni muncitori. La Beijing, peste un milion dintre ei trăiesc în subsolurile insalubre. Prestînd munci prost plătite în aşteptarea unui serviciu mai bun, mingong – muncitorii migranţi – sînt obligaţi să locuiască sub pămînt. Veniţi din toate colţurile ţării în căutarea unei vieţi mai bune, au ajuns în cele din urmă să-şi însuşească porecla pe care au primit-o: shuzu, «oamenii-şobolani».
Am fost să-i întîlnesc în canalele din Beijing. Am trăit, cu intermitenţe, alături de ei timp de aproape doi ani: într-o lume interzisă, fără ferestre, fără apă şi căldură, luminată de neoane. I-am urmat în satele lor de baştină. M-am dus să văd zecile de milioane de copii pe care i-au părăsit acolo. Pentru că ei sînt încarnarea paradoxurilor chineze. Visul preşedintelui Xi Jinping, apostolul ideologiei maoiste, este un miraj îndepărtat în ţara capitalismului sălbatic. Viaţa lor e departe de a fi un basm. Dar nu sînt pregătiţi să răstoarne sistemul... Propaganda Partidului Comunist, speranţa unei vieţi mai bune şi reînvierea confucianismului au făcut «minuni».” (Patrick Saint-Paul)
- An apariție
- 2016
- Lună apariție
- 11
- Număr pagini
- 224
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Adăpostul de la Julong Garden • Copiii abandonaţi din sate • Tinereţe îngropată • Mingong-ii, făuritori de megalopolisuri • O noapte la „şobolani” • Regi şi regişori la „şobolani” • Artişti ieşiţi din vizuini • Miliardarul şi „şobolanii”
Despre autori
Patrick Saint-Paul este din 2013 corespondent în China al ziarului Le Figaro. Anterior s-a ocupat de Sierra Leone (fiind laureat în anul 2000 al Premiului Jean Marin pentru corespondenţi de război), Liberia, Sudan, Côte d’Ivoire, Irak, Afganistan, Germania, Israel şi Palestina. Oamenii-şobolani este prima lui carte.