- ISBN
- 978-973-46-0883-6
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 352
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 145x225
- Colecție
- -
- Domenii
O contraistorie a filosofiei. Vol. I: Înţelepciunile antice
Autori: Michel Onfray
Traducere de Mihai Ungurean
Cu accente polemice uneori virulente, alteori caustice, Contraistoria filosofiei este tot o istorie, dar una diferita, in raspar cu cea „oficiala”, incercind sa faca dreptate unor ginditori pe care lucrarile universitare, manualele de filosofie, antologiile si enciclopediile ii omit aproape sistematic. Motivul ocultarii lor, afirma autorul, este simplu: istoria o scriu invingatorii – in speta, idealistii, in frunte cu Platon. Acestia din urma s-au impus in fata materialistilor, cinicilor, cirenaicilor sau epicurienilor, pentru ca, dupa triumful oficial al crestinismului, idealismul sa apara in mod traditional drept singura filosofie demna de acest nume… In replica, Michel Onfray prezinta momentele ce marcheaza devenirea unei filosofii „care nu se constituie impotriva trupului, in ciuda lui sau fara el, ci cu el”, o fascinanta „galerie de ginditori care pactizeaza cu trupul, care nu fac din el un dusman ce trebuie dispretuit, maltratat, doborit”.
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 352
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 145x225
Leucip si „bucuria autentica” • Democrit si „placerea pe care o gasesti in tine insuti • Hipparh si „viata cea mai placuta cu putinta” • Prodicos si „fericirea” • Epicur si „placerea suprema” • Philodem din Gadara si comunitatea hedonista • Lucretiu si „voluptatea divina”
Despre autori
Michel Onfray (n. 1959), filosof si eseist, sustine cursuri la Universite Populaire din Caen, al carei fondator este. Dintre volumele publicate, amintim: Le ventre des philosophes. Critique de la raison dietetique (Grasset, 1989; trad. rom. Pantecele filosofilor. Critica ratiunii dietetice, Nemira, 2000); Cynismes. Portrait du philosophe en chien (Grasset, 1990); La Sculpture de Soi. La morale esthetique (Grasset, 1991, Prix Medicis); La Raison gourmande. Philosophie du goût (Grasset, 1995; trad. rom. Ratiunea gurmanda. Filosofia gustului, Nemira, 2001); Antimanuel de philosophie. Leçons socratiques et alternatives (Breal, 2001); La philosophie feroce (Galilee, vol. 1: 2004, vol. 2: 2006); Traite d’atheologie. Physique de la metaphysique (Grasset, 2005); La puissance d’exister. Manifeste hedoniste (Grasset, 2006). De acelasi autor la Editura Polirom: O contraistorie a filosofiei, vol. I: Intelepciunile antice (2008), vol. II: Crestinismul hedonist (2008), vol. III: Libertinii barocului (2008), vol. IV: Extremistii Luminilor (2009) si vol. V: Eudemonismul social (2010).
Pentru mai multe informatii, accesati: http://pagesperso-orange.fr/michel.onfray/accueilonfray.htm