- ISBN ePub
-
978-973-46-8944-6
- ISBN PDF
-
978-973-46-8945-3
- An apariție
-
2022
- Tip ediție
- eBook
- Format
- ePub (Adobe DRM), PDF (Adobe DRM)
- Colecție
- OPUS > Științe politice
- Domenii
Războiul pentru supremaţie SUA-China şi cele cinci forţe care schimbă lumea
Consecințe pentru România
Autori: Valentin Naumescu„Suntem în plină furtună. Poate că nu e chiar un război mondial, dar există o uriașă tensiune a schimbării în lume. Schimbările se potențează reciproc. Educația, tehnologia, mediul înconjurător, comunicarea și ideologia transformă societățile, politica și economia. Competiția SUA-China și toate celelalte conflicte și mize subsecvente, ce decurg din această megaconfruntare, definesc tot mai clar aliniamentele în strategia și politica internaționale. Uniunea Europeană va trebui să își clarifice rapid clivajele interne și drumul strategic extern, precum și relațiile bilaterale cu SUA, China și Rusia, menținând alianța occidentală (preferabil) sau mobilizându-și resursele și voința pentru autonomia strategică ori făcând și una, și alta.
A încerca o explicație succintă a transformărilor complexe și profunde ale lumii în care trăim poate fi un exercițiu riscant, atâta vreme cât realitățile sunt volatile, dinamica politică este din ce în ce mai accelerată, iar percepțiile sunt influențate de circumstanțe locale și temporale variabile, de emoții trecătoare, dar intense, de afilieri ideologice mai mult sau mai puțin conștiente, de bule și mediatizări părtinitoare, de valuri de fake news, de evaluări care se schimbă de la un an la altul și chiar de la o lună la alta. Dar încercarea, cred, merită să fie făcută. «Momentul istoric» în care ne aflăm este prea semnificativ și plin de consecințe pentru a nu-i acorda importanța cuvenită.” (Valentin Naumescu)
- An apariție
- 2022
- Lună apariție
- 1
- Număr pagini
- 256
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Valentin Naumescu este profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), preşedintele think-tank‑ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) şi directorul Centrului pentru Studiul Relaţiilor Externe ale UE şi Ordinii Globale (Centrul EUXGLOB, UBB). Este expert evaluator al Comisiei Europene în domeniul relaţiilor internaţionale, conducător de doctorate şi coordonatorul programului de master în relaţii internaţionale, politică externă şi managementul crizelor.
A publicat 20 de cărţi, în România şi în străinătate, ca autor unic, coautor, editor sau coeditor, şi peste 60 de articole ştiinţifice şi capitole/studii în reviste de specialitate şi volume colective. Printre cele mai recente cărţi: The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020), Politica marilor puteri în Europa Centrală şi de Est. 30 de ani de la sfârşitul Războiului Rece (Humanitas, 2019), România, marile puteri şi ordinea europeană. 1918-2018 (coord., Polirom, 2018) și Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea. Consecințe pentru România (Polirom, 2022). Între 2005 şi 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, iar între 2008 şi 2012 a fost consulul general al României la Toronto.