- ISBN
- 978-973-46-1085-3
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 8
- Număr pagini
- 400
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 130x200
- Colecție
- SERIA DE AUTOR N. Steinhardt
- Domenii
Principiile clasice și noile tendințe ale dreptului constituțional. Critica operei lui Leon Duguit
Autori: N. Steinhardt
Editie ingrijita, note, studiu introductiv, referinte critice si indici de Florian Roatis
Repere biobibliografice de Virgil Bulat
Addenda: Dreptul social
Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional. Critica operei lui Leon Duguit reprezinta teza de doctorat a lui N. Steinhardt si a fost publicata pentru prima oara in anul 1936.
"Un excurs prin cartea cu care a obtinut titlul de doctor in drept, ce apare acum intr-o noua editie, este de natura sa descopere o fateta mai putin cunoscuta a activitatii si personalitatii lui N. Steinhardt, aceea de cercetator avizat in ceea ce priveste problemele juridice si politice. Alegerea lui Leon Duguit de catre N. Steinhardt drept obiect al reflectiilor sale filosofico-juridice se explica, dincolo de pretuirea sa pentru clasicism, prin faptul ca sistemul acestuia ii oferea un bun teren de confruntare, date fiind noutatea si amploarea viziunii promovate. Inaintea sa, opera lui Duguit a mai retinut la noi atentia juristilor. Demersurile lor nu se pot compara insa cu fina si penetranta analiza a lui N. Steinhardt, cu amploarea investigatiei sale, care sintetizeaza o uriasa bibliografie. La acestea trebuie adaugat stilul literar presarat cu metafore si exemple, ironii uneori, care fac lectura nu doar inteligibila, ci si placuta. In addenda am inclus lucrarea de mici dimensiuni Dreptul social, aparuta in acelasi an 1936, evidentiind o alta zona de interes pentru tinarul jurist." (Florian Roatis)
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 8
- Număr pagini
- 400
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 130x200
Despre autori
N. Steinhardt se naște la București pe 29 iulie 1912. Își face debutul publicistic foarte de timpuriu în revista Liceului „Spiru Haret”. Își ia bacalaureatul în 1929 și frecventează cenaclul „Sburătorul”, iar în 1932 își ia licența în Drept. În 1934 începe să colaboreze la Revista burgheză și publică sub pseudonimul Antisthius volumul parodic În genul… tinerilor. Își ia doctoratul în Drept în 1936. În 1935 și 1937 publică împreună cu Emanuel Neuman studiile Essai sur une conception catholique du Judaïsme și Illusions et réalités juives. Colaborează la Libertatea și la Revista Fundațiilor Regale. După război, publică pentru scurtă vreme în Universul literar, Victoria, Tribuna poporului și, din nou, Revista Fundațiilor Regale. Refuză să colaboreze cu noul regim. În 1960 este anchetat, apoi condamnat în „lotul Noica-Pillat” la 12 ani de muncă silnică. Trece prin închisorile Jilava (unde este botezat de părintele Mina Dobzeu), Gherla și Aiud. Eliberat în august 1964, va reveni după câțiva ani în lumea literară prin traduceri, medalioane, cronici etc. În 1972 termină prima versiune a capodoperei sale, Jurnalul fericirii. Publică volume de eseuri și de critică foarte bine primite, deși unele sunt puternic cenzurate. Monah din 1980, rămâne activ pe terenul eseisticii și al criticii. Se stinge la 30 martie 1989.