Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
Cărţi scrise în doi
ISBN
978-973-46-1131-7
An apariție
2008
Lună apariție
8
Număr pagini
456
Tip ediție
cartonată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Seria de autor „Jorge Luis Borges”
Domenii

Cărţi scrise în doi

Autori: Jorge Luis Borges , Adolfo Bioy Casares
 
Editia a II-a

Traducere, postfata si note de Ileana Scipione

Povestirile ce compun acest volum au fost publicate in cel mai mare secret, fara a le fi atribuite celor doi autori. Numai prima culegere, Sase probleme pentru don Isidro Parodi a fost pusa in vinzare. Celelalte au fost incredintate tiparului in 1946, pe socoteala autorilor, si parte din ele nu au mai fost reeditate. Lectura acestui volum va constitui o mare surpriza. Caci despre argoul de mucava in care sint scrise povestirile, trebuie spus ca cei doi au practicat un lunfardo (argoul marginalului din Buenos Aires) de opereta, in cea mai mare parte inventat chiar de ei, vehicol plin de haz, umor si fantezie, al binecunoscutelor jocuri literare borgesiene. Perfect similar cu un sugestiv decor de mucava.

„Pentru ca e o lume a insolitului si a imaginarului, lumea lui Borges n-are miracole. Spiritul le neglijeaza, repudiindu-le chiar, ca pe orice solutie comoda. Lui ii trebuie, oricit de departe s-ar duce, sa inteleaga si sa integreze. Totul se petrece, de fapt, intr-un spirit care umple cochilia evenimentului, a faptului adeverit, a citatiei livresti, a intrigii politiste, a vederii filozofice sau metafizice, a descoperirii stiintifice, parca pentru a incerca legile straniei functionari, redindu-i tot umorul logic – nelinistitor si tulburator, tocmai pentru ca e logic – de care este plin. Retorica nu are nici un amestec aici, iar scrierea insasi se denunta ca un ultim mijloc. El e sigur ca descoperirea a precedat expresia.” (Maurice Nadeau)
An apariție
2008
Lună apariție
8
Număr pagini
456
Tip ediție
cartonată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Jorge Luis Borges (1899-1986) s-a născut la Buenos Aires, într-o familie înstărită. La scurtă vreme după naşterea sa, călătoreşte alături de familie în Europa. Primeşte încă de mic o educaţie multilingvă. După întoarcerea în Buenos Aires, la douăzeci şi doi de ani, publică primul său volum de poezii, Fervor de Buenos Aires. Continuă să publice apoi, alături de poezii, şi eseuri. În anii ’30 începe să scrie proză scurtă. Publică primul său volum important, Istoria universală a infamiei, la vârsta de treizeci şi şase de ani. Amestecul de realitate şi ficţiune din acest volum va deveni o caracteristică importantă a prozei de mai târziu a lui Borges. Tot în această perioadă, publică două dintre cele mai cunoscute colecţii de povestiri ale sale, Ficţiuni şi Aleph. În anii ’50 devine director al Bibliotecii Naţionale. Odată cu înaintarea în vârstă, vederea îi slăbeşte şi reîncepe să scrie proză scurtă şi poezie. Ultima sa carte, Atlas, o scrie alături de María Kodama, cu care se va căsători cu o lună înainte de moarte. La vârsta de optzeci şi şase de ani, în iunie 1986, încetează din viaţă. În România este cunoscut mai ales datorită volumelor sale de povestiri: Istoria universală a infamiei, Grădina cu cărări ce se bifurcă, Moartea şi busola. La Editura Polirom au mai apărut: Poezii (2005, 2017), Cărţi scrise în doi (2005, 2008), Moartea şi busola. Proză completă 1 (2006, 2015), Cartea de nisip. Proză completă 2 (2006, 2015), Eseuri (2006, 2015), Cartea fiinţelor imaginare (în colaborare cu Margarita Guerrero, 2006), Texte captive (2010), Dialoguri (alături de Ernesto Sábato, 2010), Borges la 80 de ani. Conversaţii. Cărţile şi noaptea (2014), Tangoul. Patru conferinţe (2018), Istoria eternităţii * Evaristo Carriego (2021) și Făuritorul * Ficţiuni * Memoria lui Shakespeare (2021).



Adolfo Bioy Casares (1914-1999), scriitor argentinian. Intilnirea cu J.L. Borges ii schimba destinul, facindu-l sa se dedice in intregime literaturii. Nuvelele fantastice sale uimesc prin perfectiunea constructiei in care imaginarul se suprapune cu realul.


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.