Pentru ca o cultura sa fie rentabila din punct de vedere economic, fermierul modern trebuie sa aplice principiile agriculturii durabile, indiferent daca lucreaza un solar de 20 m2 sau o exploatatie de sere de 20.000 m2. Cunoscind cit mai multe informatii despre agentii patogeni ce pot ataca o anumita cultura, se poate intocmi un plan de combatere integrat, care sa includa masuri de control variate: igienice, profilactice, tehnologice, biologice si chiar combaterea chimica aplicata cu respectarea unor principii viabile pe termen lung. Cultivatorii care au o ferma legumicola sau o gradina pentru consum familial vor gasi in acest ghid practic descrierea unora dintre cei mai periculosi agenti daunatori intilniti in culturile de legume. Fara sa intre in detalii privitoare la dimensiunile si forma sporilor ciupercilor patogene sau la caile biochimice implicate in anumite etape ale infectiilor, autorii prezinta simptomele, ciclul biologic si mecanismele de infectare specifice fiecarei boli, cu informatii aduse la zi si ilustrate prin fotografii reprezentative. Ei vin astfel in sprijinul tuturor celor care doresc sa recunoasca rapid o boala aparuta in gradina de legume si sa ia cele mai bune masuri de combatere.