- ISBN
- 978-630-344-036-1
- An apariție
- 2024
- Lună apariție
- 11
- Număr pagini
- 328
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
- Colecție
- COLLEGIUM > Politici publice și integrare europeană
- Domenii
Noua Europă. Vol. III: Ghidul aprofundat al Uniunii Europene
Autori: Iordan Gheorghe Bărbulescu , Ioana Dodi , Ana Maria Costea , Mihail Caradaică , Bogdan Munteanu
Procesul de integrare europeană a traversat, în ultimii ani, o perioadă interesantă și oarecum atipică: în lipsa unui consens politic care să conducă la o reformă de amploare a cadrului instituțional, progresele au fost mai degrabă punctuale și localizate. Aceste schimbări au încorporat, într-o varietate de modalități, efectele noului mediu politic și de securitate global, fluctuațiile economiei mondiale sau evoluțiile interne din statele membre. Este așadar un moment oportun pentru publicarea unui ghid aprofundat al funcționării Uniunii Europene, în cadrul proiectului mai amplu coordonat de Iordan Gheorghe Bărbulescu și intitulat „Noua Europă”. Volumul trece în revistă cei aproape șaptezeci și cinci de ani de construcție europeană, apoi se orientează către instituții, trasând conturul funcționării acestora și urmărind interacțiunea lor în procesul decizional al Uniunii Europene. Urmează o prezentare a peisajului divers și neomogen al politicilor Uniunii, precum și a interferențelor acestora cu politicile naționale ale statelor membre, pentru ca ulterior să fie analizată acțiunea internațională a UE, din perspectiva aspirațiilor sale de a deveni un veritabil actor global. Volumul se adresează tuturor celor care, din pasiune, din motive profesionale sau din simplă curiozitate intelectuală, vor să înțeleagă mai bine starea și ritmurile „Noii Europe”.
- An apariție
- 2024
- Lună apariție
- 11
- Număr pagini
- 328
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
Concepte generale • Procesul construcției europene • Instituții și proces decizional • Politici • Uniunea Europeană, actor global • Teorii ale integrării europene
Despre autori
Iordan Gheorghe Bărbulescu, profesor universitar doctor în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Bucureşti, Jean Monnet Chair, doctor honoris causa al Universităţii din Oradea şi al Academiei de Administraţie Publică, Chişinău, visiting professor al Universidad del Alba, Santiago, Chile. Începând cu 2006, decan al Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană (SNSPA), iar din 2012 preşedinte al Senatului Şcolii Naţionale. Diplomat în serviciul Ministerului Afacerilor Externe român (1997‑2004), îndeplinind mai multe funcţii, între care şi cea de director adjunct al Direcţiei Generale Uniunea Europeană şi director la Direcţia America Latină. Pentru activitatea sa diplomatică i‑a fost conferit, în anul 2002, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. În 2016 a fost distins cu titlul de Cetăţean European de către Parlamentul European pentru contribuţia adusă la promovarea Ideii Europene. Este, pentru cetăţenii europeni, cea mai importantă distincţie pe care o acordă UE. Domeniile de expertiză profesională: studii europene, diplomaţie, relaţii internaţionale şi evaluarea de programe şi politici publice. Autor a 13 cărţi şi monografii şi a sute de articole, analize, rapoarte şi studii publicate la nivel naţional şi internaţional. Membru în numeroase asociaţii profesionale şi expert/manager în diverse proiecte/programe naţionale şi europene. Începând cu noiembrie 2010 este preşedinte al Asociaţiei Române de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (asociaţie membră a European Community Studies Association – ECSA). La Editura Polirom a mai publicat Procesul decizional în Uniunea Europeană (2008), Dicţionar explicativ trilingv al Uniunii Europene. Trilingual Dictionary of the European Union. Dictionnaire explicatif trilingue de l’Union européenne (împreună cu Daniela Răpan) (2009) şi Noua Europă, vol. 1, Identitate şi model european (2015).
.
.
.
.