Dumnezeul logicii
Viaţa genială a lui Kurt Gödel, matematicianul filosofiei
Autori: Odifreddi PiergiorgioTraducere din limba italiană și note de Liviu Ornea
Gigant al logicii secolului XX, gînditor remarcabil, Kurt Gödel a fost declarat în 1999 de revista Time matematicianul secolului. Numele său este legat pentru totdeauna de descoperirea celebrei teoreme de incompletitudine, dar cercetările sale se întind de la logică pînă la cosmologie, filosofie și chiar teologie. Nu întîmplător, la Princeton, Einstein prețuia compania lui Gödel, cu care discuta despre știință, politică și filosofie în plimbările lor zilnice.
În Dumnezeul logicii, Piergiorgio Odifreddi oferă o prezentare documentată și riguroasă a vieții și operei lui Gödel, presărată însă cu anecdote savuroase și digresiuni care întregesc imaginea acestuia. Aventura intelectuală a fostului membru al Cercului de la Viena, geniu al logicii matematice cu o carieră academică strălucită, apare astfel dublată de o viață personală plină de ciudățenii, marcată pînă la finalul ei de temeri și obsesii paranoide.
- An apariție
- 2020
- Lună apariție
- 7
- Număr pagini
- 256
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 145x225
Despre autori
Piergiorgio Odifreddi (n. 1950), matematician italian, logician, scrie cărţi de popularizare a ştiinţei şi eseuri. A studiat în Italia, Statele Unite şi Uniunea Sovietică şi a predat logica la Universitatea din Torino; a fost visiting professor la Universitatea Cornell şi la Universitatea Columbia, precum şi la universităţi din Australia, China şi Argentina. A publicat circa treizeci de articole şi o carte în două volume, Classical Recursion Theory (1989, 1999), privitoare la teoria calculabilităţii, principalul său domeniu de cercetare. Colaborează cu Le Scienze şi a semnat articole în publicaţii precum La Repubblica, La Stampa şi L’Espresso. În 1998 a primit Premiul Galileo, decernat de Uniunea Matematică Italiană, iar în 2002, Premiul Peano decernat de Mathesis. Societatea Italiană de Ştiinţe Matematice şi Fizice. A mai publicat, printre altele: Il matematico impertinente (2005), Perché non possiamo essere cristiani (e meno che mai cattolici) (2007), In principio era Darwin. La vita, il pensiero, il dibattito sull’evoluzionismo (2009), Sulle spalle di un gigante. E venne un uomo chiamato Newton (2014).