Convorbiri neterminate. Corneliu...
ISBN
973-683-687-8
An apariție
2001
Lună apariție
12
Număr pagini
360
Tip ediție
broșată
Format
147x205
Colecție
DUPLEX
Domenii

Convorbiri neterminate. Corneliu Mănescu în dialog cu Lavinia Betea

Autori: Corneliu Mănescu , Lavinia Betea
INDISPONIBIL
19,95 lei

 
Volumul Laviniei Betea prezinta imaginea Romaniei de dinainte de 1989, vazuta prin prisma unuia dintre „martorii privilegiati” ai istoriei comunismului din tara noastra: personalitatea de exceptie Corneliu Manescu. Participant la citeva dintre deciziile si evenimentele politice care au avut ca efect o pozitie aparte a Romaniei in relatiile internationale din anii ’60-’70, cunoscator avizat al persoanelor si legaturilor din grupul puterii de la Bucuresti din acea perioada, Corneliu Manescu e in masura sa dezvaluie o zona politica putin accesibila, sa descrie in amanunt capcanele istoriei comunismului.
An apariție
2001
Lună apariție
12
Număr pagini
360
Tip ediție
broșată
Format
147x205
Fără comentarii
Prietenii tineretii • Urmari ale „verificarilor de partid” • Inceputurile diplomatiei • Amintiri despre Gheorghe Gheorghiu-Dej • Drumul spre Vest • Presedinte al celei de-a XXII a sesiuni ONU • 1968 - Vara de la Bucuresti • Ambasador la Paris • „Scrisoarea celor sase”


Despre autori


Corneliu Manescu (1916-2000) - absolvent al Scolii de ofiteri, studii neterminate la Facultatea de Drept din Bucuresti. Comunist ilegalist din anii studentiei. A inceput cariera diplomatica in functia de ambasador al Romaniei la Budapesta (1960-1961) si a incheiat-o ca ambasador la Paris (1978-1982). Ministru al Afacerilor Externe intr-o perioada (1961-1972) in care Romania, printr-o politica abila de speculare a consecintelor conflictului sovieto-chinez, s-a distantat de Moscova. Pozitia adoptata de Romania pe plan extern in evenimente cruciale, stabilirea de relatii diplomatice si economice cu tari din Europa Occidentala, America de Nord, America de Sud si Asia au condus la aprecierea internationala a diplomatiei romanesti. A fost ales in functia de Presedinte al celei de-a XXII-a sesiuni a ONU (1967-1968), primul reprezentant al unui stat comunist care a detinut aceasta functie. Semnatar al protestului cunoscut sub numele de „Scrisoarea celor sase" (martie 1989). Senator FSN de Prahova (1990-1992).


Lavinia Betea, absolventa a Facultatii de Istorie‑Filosofie si doctor in psihologie al Universitatii „Babes‑Bolyai” din Cluj‑Napoca, este profesor de psihologie sociala si politica la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, sefa Sectiei de Istorie Recenta a ziarului Jurnalul National. A mai publicat: Sfirsitul libertatii (1993), Maurer si lumea de ieri. Marturii despre stalinizarea Romaniei (1995, 2000), Alexandru Birladeanu despre Dej, Ceausescu si Iliescu (1997), Lucretiu Patrascanu. Moartea unui lider comunist (2001; Premiul Academiei Romane, 2003, reed. 2005), Linul balans al memoriei (2002), Mentalitati si remanente comuniste (2005), Am facut Jilava in pantofi de vara. Convorbiri cu Ioana Berindei (2006), Barbati si femei. Intilniri cu Serge Moscovici (2007), Partea lor de adevar (2008), Psihologia poli­tica – o disciplina societala (in colab., 2008). A scris prefata si notele si a realizat selectia textelor pentru volumul lui Paul Sfetcu 13 ani in anticamera lui Dej (2000, 2008). La Editura Polirom, de aceeasi autoare au mai aparut: Convorbiri neterminate. Corneliu Manescu in dialog cu Lavinia Betea (2001), Psihologie politica. Individ, lider, multime in regimul comunist (ed. I, 2002).


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.