Între negare şi trivializare prin...
ISBN
973-681-138-7
An apariție
2002
Lună apariție
12
Număr pagini
160
Tip ediție
broșată
Format
160x235
Colecție
DOCUMENT
Domenii
Istorie > Europa
        >> Europa de Est
        >> Europa Centrală
Istorie > România
        >> Holocaust

Între negare şi trivializare prin comparaţie

Negarea Holocaustului în ţările postcomuniste din Europa Centrala şi de Est

Autori: Michael Shafir
 

Prefata de Stelian Tanase.

Negarea Holocaustului este unul dinntre multiplele fenomene de „import” din occidentul Europei in tarile Europei Centrale si de Est. Fenomenul a gasit in aceste state in perioada postcomunista un ogor fertil, in care s-a putut inradacina si dezvolta sub diferite forme. Volumul de fata analizeaza cauzele acestei stari de fapt, abordind o perspectiva comparativa. Primul capitol trece in revista mostenirea comunista a „uitarii organizate” si impactul ei asupra atitudinilor postcomuniste de negare a Holocaustului. Capitolul II prezinta negationismul „integral”, a carui caracteristica consta in respingera fara nici un doar si poate a insasi existentei Holocaustului. Cel de-al III-lea capitol al volumului este dedicat analizei formelor „deflectoare” ale negationismului, care, spre deosebire de negationismul integral, accepta existenta Holocaustului, dar depun substantiale eforturi pentru a canaliza culpabilitatea in citeva directii posibile. Capitolul IV discuta „negationismul selectiv”, o forma ce se constituie dintr-o combinatie intre negationismul integral si cel deflector, menirea ei fiind integral-negationista in ceea ce priveste participarea membrilor propriei natiuni la Holocaust, dar deflector-negationista atunci cind referinta se face la participarea altor natiuni la genocidul evreiesc. Daca exista un rol deosebit jucat de negationismul romanesc, performanta are loc pe aceasta scena a negationismului selectiv. Ea nu este unica, dar este totusi remarcabila. Al cincilea si ultimul capitol al cartii indreapta atentia citirorului asupra „trivializarii comparative” a Holocaustului, insistind mai ales asupra disputei „Holocaust vs. Gulag”, autorul avind indrazneala (sau poate impertinenta) sa sugereze cum s-ar cuveni solutionata aceasta.

An apariție
2002
Lună apariție
12
Număr pagini
160
Tip ediție
broșată
Format
160x235
Fără comentarii


Despre autori


Michael Shafir (1946-2022) a fost Analist Principal pentru Europa Centrala si de Est in Departamentul de Analiza Regionala al postului de radio Europa Libera/Libertatea de la Praga. A fost, in acelasi timp, si redactor-sef al publicatiei Internet „East European Perspectives”. S-a nascut la Bucuresti in 1944 si a emigrat in Israel dupa terminarea liceului, in 1961. Studii de literatura engleza si istorie la Universitatea Ebraica din Ierusalim, urmate de studii universitare superioare (M.A., doctorat in stiinte politice) la aceeasi universitate, precum si la London School of Economics. A fost directorul departamentului de stiri pentru strainatate la Kol Israel si lector in stiinte politice la Universitatea Tel Aviv. De asemenea, a fost director-adjunct al Departamentului pentru Cercetarea Opiniei Publice la Radio Europa Libera, München, preluind apoi directia sectiei romanesti a Departamentului de analiza si cercetare al aceluiasi post de radio. Michael Shafir este autorul volumului „Romania: Politics, Economics and Society.Political Stagnation and Simulated Change” (Londra, Boulder Co, 1985).Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.