Alexandra Ciocarlie s-a facut remarcata prin efortul de a mentine viu interesul pentru literatura antica la cititorii romani de astazi. Este autoarea unei monografii despre Iuvenal, a unei carti consacrate Cartaginei, asa cum au perceput-o scriitorii Romei, si a numeroase eseuri despre poeti, prozatori si dramaturgi greci si latini. Noutatea, in cazul de fata, este ca nu se mai ocupa de autori antici, ci de felul cum s-au reflectat si cum au fost interpretate temele acestora in operele dramaturgilor romani.
„Este in cele din urma reconfortant sa descoperi ca mai exista tineri autori, cum este Alexandra Ciocarlie, capabili sa mentina viu, in eseistica romaneasca, pe urmele unor ilustri inaintasi, dar cu mijloace critice moderne, interesul pentru clasicitatea greco-romana. Si acest lucru, in imprejurarile in care, de la invatamint la spatiul publicistic, conditiile de afirmare nu sint mai deloc propice. Se uita prea adesea, la noi, ca temelia formatiei spirituale se gaseste tocmai in acest spatiu constituit de literaturile greaca si latina. Corespondentele care pot fi cercetate in legatura cu contemporaneitatea, aspectele din trecut care pot fi apropiate de sensibilitatea noastra, in momentul in care lectura despovareaza scrierile antice de «statutul muzeal», sint si punctele de decolare pentru studiile si eseurile Alexandrei Ciocarlie, autoarea unei monografii anterioare despre Iuvenal.” (Dan Cristea)
„In incercarea noastra donquijotesca de a contribui cit de cit la mentinerea interesului fata de clasicismul antic in cultura romana actuala, dupa studii consacrate unor autori greci si latini, de data aceasta am vrut sa aratam ca destul de multi dramaturgi romani din diverse epoci, de la Vasile Alecsandri la Vlad Zografi, s-au inspirat in piesele lor din temele Antichitatii. Totodata, am analizat modul cum, fiecare in felul sau, le-au adaptat spiritului modern.” (Alexandra Ciocarlie)