Luni, 19 februarie, ora 18.00, în sala Studio a Universității Transilvania din Brașov (Rectorat, Bd. Eroilor nr. 29), va avea loc lansarea volumului Rezilienţa. Calea spre succes şi echilibru pentru copii şi părinţii lor, volum coordonat de Georgeta Pânișoară, recent publicat în colecția Psihologia Copilului & Parenting a Editurii Polirom.
Vor participa:
Georgeta Pânișoară
prof. univ. dr., Facultatea de Psihologie și Științele Educației, UB
Mariela Pavalache-Ilie
prof. univ. dr., decan al Facultății de Psihologie și Științele Educației, UniTBv
Mihaela Voinea
conf. univ. dr., Director Departamentul de Psihologie și Științe ale Educației, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, UniTBv
Andreea Șițoiu
asist. univ. dr., Facultatea de Psihologie și Științele Educației, UniTBv
Despre carte
Cum se face că o persoană acceptă cu ușurință și depășește provocările vieții, în timp ce o alta se prăbușește sub greutatea lor? Să fie această trăsătură moștenită sau poate fi dobândită? Care sunt abilitățile unei persoane reziliente și cum pot fi ele dezvoltate? Există grade diferite de reziliență? Răspunzând unui mare număr de întrebări privind acest concept complex numit reziliență, volumul de față explorează felul în care îi putem îndruma pe copii să înfrunte și să depășească situațiile dificile, stresante sau traumatizante, de la dezvoltarea abilităților de comunicare, cultivarea unui stil de viață sănătos, dezvoltarea unui sistem de valori pozitive și până la stabilirea unor obiective realiste și realizabile. Volumul li se adresează profesorilor, psihologilor, psihoterapeuților, dar și oricărui adult sau părinților care vor să se familiarizeze cu metodele prin care îi pot ajuta pe copii să fie capabili să găsească o modalitate de adaptare în fața oricărei dificultăți.
„Volumul de față vă va îndruma pas cu pas prin știința și «arta» flexibilității și adaptabilității în viață. Dezvoltarea rezilienței la copii prin angajament și orientare spre scop se bazează pe ideea că avem nevoie de o direcție clară pentru a construi o bază solidă în fața provocărilor, iar explorarea tuturor acestor elemente ne dezvăluie o serie de concepte interconectate și care se completează reciproc, cu profunde legături între ele. Citind această carte, puteți dobândi un set teoretic și practic de cunoștințe și deprinderi care să vă ajute să înțelegeți multiplele fațete ale fenomenului, dar și o viziune aplicativă, toate acestea fiind necesare pentru a cultiva reziliența în fața provocărilor vieții.” (Georgeta Pânișoară)
Din cuprins:
Ce este succesul? Promovarea eficienței și stării de bine la copii și adolescenți • Teama de eșec • Grit. De la perseverență și pasiune la reziliență • Gestionarea reacțiilor exagerate și a gândirii negative • Sub presiune: solicitările școlare și sociale ale vieții de adolescent • Starea de oboseală • Creativitatea și reziliența
Georgeta PÂNIŞOARĂ, doctor habilitat în ştiinţe ale educaţiei, profesor în cadrul Departamentului de Psihologie Aplicată şi Psihoterapie al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti. Susţine cursuri de psihologia învăţării şi educaţiei, de motivare, de comunicare verbală şi nonverbală ş.a. Coordonează colecţia „Psihologia copilului & Parenting” a Editurii Polirom. La Editura Polirom semnează numeroase volume de succes, dintre care amintim: Parenting de la A la Z. 83 de teme provocatoare pentru parinţii de azi (coord., 2022), Psihologia învăţării. Cum învaţă copiii şi adulţii? (coord., 2019), Copilăria şi adolescenţa. Provocări actuale în psihologia educaţiei şi dezvoltării (coord. în colab., 2016), trilogia Medaliile succesului (în colab., 2012, 2013, 2014), Psihologia copilului modern (coord., 2011), Integrarea în organizaţii. Paşi spre un management de succes (2006), Motivarea eficientă (2005), Managementul resurselor umane (în colab., 2004, 2005, 2016). A coordonat sau a participat la numeroase granturi de cercetare, a fost keynote speaker ori autor la conferinţe naţionale şi internaţionale. Susţine workshopuri, webinare şi programe de training în domeniul parentingului. Este autoarea unor jocuri educaţionale (Acord primul ajutor, 2021; Festina Lente, 2019; Personality Game, 2018; Provocarea emoţiilor, 2017). A fondat site‑ul educaţional www.academicparenting.ro.