Joi, 21 martie, ora 19.00, Cărturești Verona Salonul Englez
(Str. Arthur Verona nr. 13-15)
Dan Sociu în dialog cu Mirela Nagâț
despre
La gunoi, Ego Proză, Polirom 2024
&
cum reuşeşti, viaţa mea, Polirom, 2023
La gunoi (Ego Proză, Polirom 2024)
Mereu în căutarea a ceva ce pare intangibil, Dan e un veșnic rătăcitor – din Botoșani, Iași și București, ajunge până în Berlin, Londra și Stockholm. Și totuși, nu se simte nicăieri acasă. Sărăcia, mizerabilismul și degradarea, boala și moartea îl urmăresc pretutindeni, iar refugiul sunt drogul, alcoolul și dragostea – pe toate le primește cu un amestec de emoții. Reîntors în orașul natal, în camera copilăriei, el rememorează fragmente, momente, amănunte, senzații. Aparent, când lucrurile neplăcute devin amintire sau sunt așternute pe hârtie, contururile lor tăioase sunt îndulcite de fluiditatea și aura melancolică pe care le capătă.
„Dacă încerci să vezi cum funcționează textele lui Sociu, îți dai seama că, deși ele curg firesc și aparent spontan, la inspirație, rezultă dintr-o premeditare artistică îndelung exersată. Cele mai multe fac parte din categoria celor care nu se pot repovesti decât citându-l pe autor cuvânt cu cuvânt. Altfel le pierzi printre degete, cum se întâmplă dacă încerci același lucru cu povestirile lui Salinger sau ale lui Capote.” (Cristian Teodorescu)
cum reuşeşti, viaţa mea (Polirom, 2023)
„A venit la înmormântare
nu-l mai țineam minte dar mi-a zis
„eram copii în curte la bunicul tău
și tu aventuros ca de-obicei
– ce-ar fi să îngropăm un mesaj
pentru noi cei din viitor? –
pe urmă am încercat și eu singur
și peste ani se construia pe deasupra
sau se turna ciment”
Îi părea rău ca de un eșec
dar mi-am amintit instant de el
de amiaza aia de vară
pe grămada de lemne în fața grădinii
cu straturi de roșii mari
urâte, cărnoase și dulci.”
Dan SOCIU (n. 20 mai 1978, Botoșani) a lucrat ca jurnalist, redactor de carte și corector la diferite edituri, a tradus articole, piese de teatru, un volum de strategie militară, peste 20 de romane și poeziile a mai bine de 30 de poeți americani și englezi. A publicat poezii și proză în zeci de antologii și reviste românești și internaționale și a fost invitat ca artist în rezidență în SUA și Germania. A publicat volumele de poezie borcane bine legate, bani pentru încă o săptămână (Junimea, 2002; Premiul „Ronald Gasparic”, Premiul național „Mihai Eminescu”), Fratele păduche (Vinea, 2003), cântece eXcesive (Cartea Românească, 2005; Premiul Uniunii Scriitorilor), Pavor nocturn (Cartea Românească, 2011), Poezii naive și sentimentale (Cartea Românească, 2012; Premiul Radio România Cultural), Vino cu mine știu exact unde mergem (Tracus Arte, 2013; Premiul Radio România Cultural, Premiul revistei Observator cultural/Premiul „Andrei Bodiu”), 17 poezii (CDPL, 2021), porc și sentimental, înțelept și rău (Polirom, 2021), cum reușești, viața mea (Polirom, 2023), romanele Urbancolia (Polirom, 2008; tradus în sârbă, Urbanholija, Plato, Belgrad, 2016), Nevoi speciale (Polirom, 2008), Combinația (CDPL, 2012), Mouths dried with hatred (Longleaf Press, University of Virginia, 2012), Monarh (împreună cu Dan Radu Mihai, OMG, 2021), volumul de povestiri Pluto în Scorpion (Polirom, 2020), antologia de poezie Vino cu mine știu exact unde mergem (Polirom, 2014) și volumul Uau (Polirom, 2019; Premiul „George Bacovia”, Premiul revistei Observator cultural).