Bloomsday la Muzeul Național al Literaturii Române din București

Muzeul Naţional al Literaturii Române va organiza în data de 16 iunie 2023, cu prilejul Bloomsday, spectacolul de teatru „Molly Bloom”, de la ora 15.00, iar de la ora 18.00, dezbaterea dedicată noii traduceri a romanului Ulise de James Joyce, semnată de Rareș Moldovan și apărută la Editura Polirom, în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Dan Croitoru).

Spectacolul de teatru „Molly Bloom”, în care joacă actrița Raluca Gheorghiu-Culda, este o adaptare liberă de Radu Aldulescu după James Joyce, regia fiind semnată de Alina Hiristea, iar scenografia de Raluca Negoescu.

Spectacolul de teatru este inspirat de legendara Molly Bloom, personajul care descinde din paginile romanului Ulise al lui James Joyce. Comedia feminității se desfășoară într-un flux continuu de gânduri și trăiri, ca viața însăși. Pentru prima oară în România, capodopera lui James Joyce ajunge pe scenă, prin personajul Molly Bloom, întruchipat de Raluca Gheorghiu-Culda, care reușește o excepțională performanță actoricească. Avem șansa să retrăim, împreună cu ea, celebra noapte din Dublin, ce urmează celebrei Bloomsday, sărbătorită peste tot în lume. Iubitorii de Joyce și de teatru se vor bucura de spectacolul unei superbe Molly Bloom care reușește să se elibereze, în cel mai surprinzător mod, din închisoarea căsniciei, din toate închisorile lumii.

Spectacolul este produs de Asociația Teatrul Proxim. Durata: 1h 15 min.

În parteneriat cu Ambasada Irlandei în România şi Editura Polirom, MNLR vă așteaptă la o dezbatere pe marginea noii traduceri a romanului Ulise de James Joyce, la care sunt invitaţi Radu Paraschivescu și Dan Croitoru. Un eveniment moderat de Loreta Popa.

Bloomsday este un eveniment sărbătorit în lumea întreagă în 16 iunie, ziua în care se desfășoară acțiunea romanului Ulise. În acest an, Bucureștiul se alătură celor peste 200 de orașe din întreaga lume la această sărbătoare a cărei denumire a fost inspirată de numele personajului principal al cărții, Leopold Bloom. În opinia Excelenței Sale Dl Paul McGarry, „Bloomsday este o zi din viața unui om obișnuit, este una dintre cele mai importante zile din calendarul cultural al Irlandei, iar temele din Ulise sunt universale și rezonează cu oamenii din întreaga lume”.

James Joyce s-a născut la Dublin, în 2 februarie 1882. A studiat la University College din Dublin. În 1902 ajunge la Paris pentru a studia medicina. Din 1905 până în 1915 locuieşte la Trieste. În 1907 publică volumul de poezii Chamber Music, iar în 1914, volumul de povestiri Oameni din Dublin, primit cu entuziasm de Ezra Pound. Acesta va deveni marele său prieten, care îl va sprijini constant. În 1915, Joyce se stabileşte la Zürich, unde rămâne până în 1919, iar în 1920 se mută la Paris. În această perioadă apar, în 1916, romanul Portret al artistului la tinereţe, iar în 1918 piesa Exiles. În 1922, chiar de ziua sa, apare Ulise. În 1939 publică Finnegan’s Wake. Se stinge din viață la Zürich, la 13 ianuarie 1941.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.