Andreea Răsuceanu în Bulgaria. Evenimente dedicate romanului O formă de viață necunoscută

În perioada 2-7 aprilie 2024, Andreea Răsuceanu se va afla într-un turneu în Bulgaria, destinat promovării romanului O formă de viață necunoscută, apărut în luna februarie la ICU Publishing House. De asemenea, Andreea Răsuceanu este invitată a Festivalului Internațional „Literary Talks” din Sofia, ce se va desfășura între 4 și 6 aprilie. De-a lungul timpului, la festival au fost invitate unele dintre cele mai importante voci ale literaturii contemporane: Salman Rushdie, Olga Tokarczuk, Sofi Oksanen, Dubravka Ugrešić etc.

Programul evenimentelor:

  • Marți, 2 aprilie, ora 18.00, va avea loc o dezbatere pe marginea romanului O formă de viață necunoscută, la Biblioteca Județeană „Lyuben Karavelov” din Ruse. Va modera Nevena Krysteva, traducere: Lora Nenkovska.
  • Miercuri, 3 aprilie, ora 18.30, Andreea Răsuceanu se va întâlni cu publicul la librăria TAM, din Veliko Târnovo. Va modera Nevena Krysteva, traducere: Lora Nenkovska.
  • Joi, 4 aprilie, la 18.30, în Toplocentrala Bar, va avea loc deschiderea Festivalului Internațional „Literary Talks” din Sofia, în prezența autorilor Andreea Răsuceanu și Goran Vojnović.
  • Vineri, 5 aprilie, 11.00-12.30, la Institutul de Balcanistică din Sofia, Andreea Răsuceanu va susține conferința „Literatură și memorie”, care va fi urmată de un dialog între autoare și Lora Nenkovska.

De la ora 18.30 la 19.45, în cadrul Festivalului Internațional „Literary Talks”, Andreea Răsuceanu va dialoga cu Teodora Dimova, cea mai importantă scriitoare contemporană din Bulgaria. Întâlnirea va fi moderată de Lora Nenkovska și va avea loc la Muzeul de Artă Contemporană.

Andreea Răsuceanu va avea de-a lungul perioadei întâlniri cu presa culturală, interviuri audio și scrise pentru: postul național de radio, Az Cheta, Vupreki, Portal Kultura, Literature: User’s Manual, Dnevnik, Kultura Street etc.

Romanul O formă de viață necunoscută (Polirom, 2022 – ediție de buzunar) de Andreea Răsuceanu a apărut în luna februarie a.c. la editura bulgară ICU Publishing, în traducerea Lorei Nenkovska. O formă de viață necunoscută a mai fost tradus în limba franceză și în limba spaniolă.

O formă de viață necunoscută este al doilea roman al Andreei Răsuceanu publicat de ICU Publishing, după Vântul, duhul, suflarea. Romanul își va găsi locul printre volume semnate de zeci de scriitori europeni – autori de expresie engleză, germană, greacă, neerlandeză, slovenă etc. Înființată în anul 2010, editura bulgară are în portofoliu autori ca: Olga Tokarczuk, Colm Tóibín, Zadie Smith, Hisham Matar, Rose Tremain etc.

Traducătoarea Lora Nenkovska spune în postfața volumului: „Andreea Răsuceanu a folosit cu pricepere fiecare document din cele trei epoci pentru a ne oferi o călătorie detaliată prin spirala timpului și a sufletelor celor trei personaje. Fiecare element din poveste are propriul său sens, obiectele mărunte redau aspectul vieții și spiritul epocilor trecute. Și într-adevăr, exact așa cum arheologul iscusit poate crea o poveste vie din rămășițele mute, tot așa un bun povestitor poate imagina și recrea viața și atmosfera din jurul femeilor ale căror nume le-a găsit în documentele și manuscrisele prăfuite.”

Andreea Răsuceanu este prozatoare și critic literar. Cărțile ei au primit numeroase premii importante și nominalizări și au fost traduse în spaniolă, franceză și bulgară. Este autoarea romanului Vântul, duhul, suflarea (Polirom, 2020, 2023), pentru care a primit Premiul Academiei Române pentru Proză (2022), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru Proză (2021), premiul Scriitorul lunii februarie (Gala Scriitorii Anului, 2021), Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea și nominalizări la Premiile revistei Observator cultural, Premiile „Sofia Nădejde” și Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași”. Romanul s-a aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2022) și a apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias (2022). O formă de viață necunoscută (2018, 2022) a primit Premiul pentru proză al revistei Ateneu (2019) și premiul Scriitorul lunii ianuarie (2019), decernat de Uniunea Scriitorilor din România, și a fost nominalizat la toate premiile literare din România. A apărut în Franța, la editura Nouvel Attila-Seuil și va apărea în luna aprilie în Spania, la Editorial Confluencias. În toamna lui 2023 a apărut la Editura Polirom ultimul roman al trilogiei satului C., Linia Kármán. Volumul de debut, Cele două Mântulese (2009), este o versiune a tezei de doctorat, o microistorie bazată pe documente a străzii Mântuleasa. În 2013 a apărut Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară (Premiul Tânărul critic al anului 2013, nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România și premiile revistei Observator cultural; apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias, în 2022). A continuat studiile de geocritică cu Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului (2016) și Dicționar de locuri literare bucureștene (2019, coautor), pentru care a primit Premiul AgențiadeCarte.ro, secțiunea eseu, publicistică, memorialistică. A publicat proză în reviste literare și în numeroase volume colective.

Related products

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.