
În perioada 22–23 mai, Editura Polirom organizează, în parteneriat cu Librăria Cărturești, Colegiul Național Iași, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” și Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, mai multe evenimente dedicate Seriei de autor „Ion D. Sîrbu”.
Vor fi discutate volumele apărute până în prezent în cadrul seriei: Șoarecele B și alte povestiri, Lampa. Povestiri petrilene, Lupul și Catedrala. Invitat special la toate evenimentele este Toma Velici, îngrijitorul ediției.
PROGRAMUL EVENIMENTELOR:
- Joi, 22 mai, ora 13.15
Colegiul Național Iași, Sala de Festivități
Simpozionul Național „Literatura și celelalte arte”. Despre distopiile de azi și de ieri. I.D. Sîrbu
Participă: Bogdan Crețu, Antonio Patraș
Invitat special: Toma Velici
Moderatori: Nicoleta și Emil Munteanu
Coordonatoare: Gabriela Petrache
- Joi, 22 mai, ora 18.00
Cărturești Palas Iași (Palas Mall, Str. Palat 7A)
Lansare de carte • Sesiune Q&A
Participă: Antonio Patraș, Bogdan Crețu
Invitat special: Toma Velici
Moderează: Oana Lazăr
- Vineri, 23 mai, ora 10.00
Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Sala de Festivități
Forța morală a literaturii. Ion D. Sîrbu – contemporanul nostru
Participă: prof. dr. Camelia Gavrilă, prof. dr. Mihaela Doboș, prof. univ. dr. Antonio Patraș, Corina-Maria Dimitriu, masterandă la Facultatea de Litere
Invitat special: Toma Velici
- Vineri, 23 mai, ora 12.00
Facultatea de Litere, UAIC, Amfiteatrul III11
Lansare de carte • Sesiune Q&A
Participă: Emanuela Ilie, Alexandra Olteanu, Antonio Patraș
Invitat special: Toma Velici
„E vorba despre un proiect editorial de anvergură, menit a recupera integral opera scriitorului (atât beletristica propriu-zisă – proza scurtă, romanele, dramaturgia –, cât și scrierile confesive și publicistica), fiecare volum beneficiind de un aparat critic consistent, cu o notă asupra ediției, o notă biobibliografică, note și referințe critice, plus numeroase documente de arhivă (fotografii, fotocopii sau transcrierea unor mărturisiri înregistrate pe magnetofon – audibile în premieră prin accesarea unui cod QR).
Îi revine lui Toma Velici, devotatul editor al acestor cărți, meritul de a fi pus în premieră în circulație texte inedite ale autorului (nuvela de debut, Duminecă, plus alte câteva – Colonie, Nesomn), precum și numeroase informații culese din biblioteci și arhive, de maxim interes fiind și reconstituirea formei originare și a genezei textelor, a laboratorului de creație, istoria complicată a editării în comunism (cu reproducerea rapoartelor emise de cenzură), dar și contextualizările minuțioase și dosarul receptării operelor vizate. În toate amănuntele, avem de a face cu o ediție științifică în toată puterea cuvântului, care satisface și pretențiile bibliofilului prin eleganța discretă, lipsită de ostentație, a formei (formatul literei, copertele șcl.).” (Antonio Patraș)
Autor al unei opere doar parțial cunoscute publicului larg, cuprinzând eseuri, schițe, povestiri, nuvele, romane și piese de teatru, precum și o remarcabilă literatură confesivă editată postum, după revoluția din decembrie 1989, Ion D. SÎRBU (1919-1989) a devenit în conștiința publicului un simbol al rezistenței antitotalitare, comparabil cu Paul Goma sau Nicolae Steinhardt. La cristalizarea acestei efigii postume au contribuit atât biografia exemplară a scriitorului, ale cărui mărturii au fost validate moral de documentele desecretizate din arhivele de la CNSAS, cât și literatura sa, de mare anvergură ideatică și de o expresivitate care-i asigură lui Sîrbu un loc de frunte în galeria marilor creatori de stil din literatura noastră.