Editura Polirom recomandă pentru acest final de săptămână cinci titluri pline de mister, lecturi captivante, care nu se pot lăsa din mână până la final.
Volumele fac parte din campania „Povești stranii și misterioase de Halloween”: 40% REDUCERE pentru cărți din literatura română și literatura universală. Ofertă disponibilă în perioada 25 octombrie – 1 noiembrie 2024, doar pe www.polirom.ro.
- O lebădă sălbatică şi alte poveşti, Michael Cunningham, colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator: Dan Croitoru)
Traducere din limba engleză de Ariadna Ponta
Autorul romanului Orele, ecranizat în 2002 de Stephen Daldry, cu Meryl Streep, Nicole Kidman şi Julianne Moore în rolurile principale.
O bătrînă care şi-a trăit viaţa din plin, fără grija zilei de mîine, se trezeşte singură şi părăsită şi se hotărăşte să-şi facă o casă din turtă dulce. Un prinţ care, în urma unei poveşti bine-cunoscute, a rămas cu o aripă de lebădă trăieşte înstrăinat de societate, prin cîrciumi de periferie, ocolit sau ridiculizat de nobilele sale rude. O fată frumoasă şi săracă ajunge în castelul unei bestii ce seamănă mai degrabă cu un criminal psihopat. Michael Cunningham rescrie într-o manieră inedită cele mai populare basme, dezvăluindu-le latura matură, întunecată şi chiar perversă. Lumea miraculoasă a basmului e invadată de cea reală, cu monstruozităţile şi traumele ei, iar simplitatea inocentă a poveştilor din copilărie se transformă într-o explorare a ascunzişurilor comportamentului uman. Reimaginate în cheie modernă, temele de basm devin astfel bucăţi literare de mare forţă, scrise cu virtuozitate, cu farmec şi cu un realism ce uneori frizează cinismul.
- Piercing (ediție de buzunar), Ryū Murakami, colecția „Top 10+”
Traducere din limba japoneză de Mihaela Butnariu
Piercing îl are ca „erou” pe Kawashima Masayuki, un tată care se vede confruntat cu impulsul iraţional din ce în ce mai puternic de a-şi înjunghia copilul, recreând astfel un episod traumatic din propria adolescenţă. Când aceste fantasme violente încep să pună stăpânire pe conştiinţa lui, Kawashima hotărăşte să caute o victimă anonimă, o pradă uşoară, pentru a-şi defula impulsul criminal, protejându-şi astfel propria familie. După o planificare meticuloasă, interesul i se fixează asupra unei tinere prostituate cu aer vulnerabil, cu care îşi programează o întâlnire şi trece la acţiune. Faptul că potenţiala victimă practică sado-masochismul este însă un indiciu că în scenariul ucigaş ar putea interveni anumite întorsături de situaţie. Piercing este un roman captivant, un amestec bizar de comedie neagră şi horror care se citeşte cu sufletul la gură.
Romanul a fost ecranizat în 2018, în regia lui Nicolas Pesce, cu Mia Wasikowska şi Christopher Abbott în rolurile principale.
- Fetiţa cu ochi albaştri, Michel Bussi, colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator: Dan Croitoru)
Traducere din limba franceză de Mădălin Roșioru
Un avion se prăbuşeşte în munţi cu numai două zile înainte de Crăciunul anului 1980. Dintre cei aproape o sută şaptezeci de pasageri, aparent nici unul nu mai trăieşte. Şi totuşi se întâmplă un miracol: este găsit în viaţă un bebeluş de numai trei luni. Doar că în avionul prăbuşit se îmbarcaseră două fetiţe de vârstă apropiată, iar vestea găsirii unei singure supravieţuitoare devine motivul disputei şi încrâncenării dintre două perechi de bunici, ambele susţinând că fetiţa care scăpase ca prin minune le este nepoată. Trăieşte Lyse-Rose de Carville sau Émilie Vitral? Nimeni nu ştie sigur. Copila e declarată o Vitral, însă îndoiala şi semnele de întrebare persistă. Optsprezece ani mai târziu, un detectiv angajat de Mathilde de Carville pretinde că a descoperit, în sfârşit, adevărul. Dar detectivul e găsit apoi mort, iar în carnetul în care îşi trecuse datele investigaţiei nu este notată şi concluzia acesteia. Începe astfel o cursă în care măştile cad una câte una, o anchetă neconvenţională, în care orice oră contează.
- Cazemata, Tudor Ganea, colecția „Ego. Proză” (coordonator: Lucian Dan Teodorovici)
Premiul „Tînărul Scriitor al anului 2016”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a Anului 2016
Premiul pentru Debut al revistei Observator cultural, ediţia 2017
Premiul pentru Debut, în cadrul Premiilor „Nepotu' lui Thoreau”, ediţia 2016
Mohorîtă, ameninţătoare, asemenea unui monstru preistoric, vechea cazemată germană stă încă în picioare pe faleză. Un tînăr marginal ce-şi duce veacul prin tunelele despre care se spune că o leagă de mare e găsit fără viaţă pe cupola ei, cu trupul brăzdat de tăieturi. Trei muncitori de pe şantierul unui bloc ce urmează să fie înălţat peste cazemată dispar fără urmă unul după altul. Inspectorul Adamescu este infiltrat în zonă pentru a ancheta sub acoperire straniile evenimente. Sub pojghiţa realităţii mizere a unui mic cartier de la malul mării, tînărul poliţist descoperă o lume fabuloasă, populată de personaje ca Olube, Borhot, Liţoi, Baban, Turcoaica, femeia fără vîrstă, sau Coco, proxenetul fără buze. Poveştile lor fantastice conturează treptat istoria bătrînei fortificaţii, asupra căreia pare să plutească un blestem şi a cărei influenţă asupra lumii ce o înconjoară nu a slăbit cîtuşi de puţin.
- Vlogger la 13 ani sau Buncărul cu bunătățuri trăsnite, Dan Lungu, colecția „Junior” (coordonator: Dan Croitoru)
Cu ilustraţii de Radu Răileanu
La aproape 13 ani, Leep este un vlogger deja faimos, cu foarte mulţi follower-i. Sunt vremuri de pandemie, foarte asemănătoare celor pe care le traversăm noi acum, dar activitatea lui online este efervescentă. Poveştile lui îi ţin pe prietenii virtuali cu ochii în ecran. Acum Leep are o problemă, una mare de tot: cum îşi va aniversa el ziua de naştere, cu atâtea restricţii? Pentru că un vlogger ca el nu-şi poate aniversa ziua de naştere oricum, ci, aşa cum spune chiar el, trebuie să fie ceva „wow!”. Cu atât mai mult cu cât toată lumea aşteaptă asta de la el. Leep cere sugestii în stânga şi-n dreapta, iar în mintea lui se coace un plan îndrăzneţ. Unul în care colegii lui de şcoală & cartier, cu care acum se întreţine online, inventând animale fabuloase, pe care unchiul Vladimir încearcă să le creeze în laborator, au un rol esenţial. Astfel, Pixie, Griffo, Pikaciuu, Skelly şi enigmaticul Pleosk sunt atraşi într-o aventură. Una pe care toţi follower-ii lui Leep o vor urmări cu inima cât un purice, şi noi odată cu ei. Dar totul e bine când se termină aproximativ rău!
În fiecare vineri, Polirom îți pregătește o nouă serie de recomandări de lectură. Descoperă săptămânal cărți memorabile și completează-ți biblioteca personală!