Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
  • La reducere!
  • -40%
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
Declaraţie individuală
ISBN
978-973-46-9887-5
An apariție
2024
Lună apariție
5
Număr pagini
256
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Actual
Domenii

Declaraţie individuală

Autori: Elfriede Jelinek
26,97 lei 44,95 lei -40%


Valabilitate promotie: - 21-06-2024 in limita stocului disponibil.

 

Traducere din limba germană și note de Alexandru Al. Șahighian

O investigaţie a fiscului, în cursul căreia îi sunt analizate inclusiv e-mailurile cele mai personale, o determină pe Elfriede Jelinek să-şi treacă în revistă propria viaţă. Pentru prima dată, autoarea scrie despre partea evreiască a familiei sale. Relatări privind destinul rudelor care au fugit din Austria în timpul naziştilor sau care au fost deportate şi omorâte se regăsesc în datele oficiale. În acelaşi timp, investigaţia situaţiei ei financiare o determină să reflecteze la mişcările capitaliste globale. În ce măsură statele continuă să profite şi astăzi de averile evreieşti confiscate? Şi, în contrapartidă, câţi foşti nazişti de frunte au primit compensaţii fără mare vâlvă după 1945? Şi care sunt schemele actuale de evitare a impozitelor sau scandalurile de fraudă gen Cum-Ex, în care a fost implicat, spre exemplu, procesatorul de plăţi Wirecard? Pe cât de autobiografică, pe atât de universală, pe cât de sarcastică, pe atât de inflamată, Declaraţie individuală ne dezvăluie o Elfriede Jelinek care îşi reglează conturile nu doar cu ea însăşi, ci şi cu societatea, care pare mai preocupată de răufăcători decât de victime, urmărind ramificaţiile tranzacţiilor financiare, ce reprezintă unul dintre marile secrete ale economiei moderne.

„Un simbol kafkian, amuzant şi distractiv, împotriva absurdului birocraţiei.” (Welt am Sonntag)

„Această carte este necesară ca semn de viaţă, nu al lui Elfriede Jelinek ca persoană, ci al limbajului ei: o demonstraţie de forţă.” (Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung)

„Pentru fanii lui Jelinek, Declaraţie individuală este un regal.” (NDR Kultur)

„Acest text eteroclit, în care alternează şi se contrazic diverse subiecte, poveşti şi euri narative, relatări şi perspective, realităţi şi ficţiuni, adevăruri tragice şi mărunţişuri frivole, este susţinut de tirada plină de furie şi sarcasm a autoarei împotriva statului şi a nedreptăţii sociale, împotriva asumării lacunare a trecutului (Holocaustul rămâne o temă centrală!), împotriva capitalismului, împotriva discriminării femeii.” (Alexandru Al. Şahighian)

An apariție
2024
Lună apariție
5
Număr pagini
256
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Elfriede JELINEK s‑a născut în 1946 la Mürzzuschlag, Austria. A studiat compoziţia la Conservatorul din Viena, urmând în paralel studii de teatru şi istoria artei, întrerupte din pricina unei depresii. A absolvit Conservatorul în 1971, la clasa de orgă. A debutat în 1967 cu volumul de versuri Lisas Schatten (Faptele Lisei). A cunoscut însă succesul cu romanele Die Liebhaberinnen (1975; Amantele, Polirom, 2006, 2013), Die Ausgesperrten (1980; Excluşii, Polirom, 2005), Die Kinder der Toten (1995; Copiii morţilor) şi mai ales cu Die Klavierspielerin (1983; Pianista, Polirom, 2004, 2012), acesta din urmă având o puternică încărcătură autobiografică. În 1989 romanul Lust (Pofta) a declanşat un imens scandal din pricina sexualităţii violente, linie în care se înscrie şi romanul Gier (2000; Lăcomie, Polirom, 2008). Elfriede Jelinek a tradus din operele lui Thomas Pynchon, Christopher Marlowe, Oscar Wilde, Georges Feydeau şi Eugène Labiche, a scris scenarii de film, librete de operă, piese de teatru, eseuri, poezie. A fost distinsă cu nenumărate premii naţionale şi internaţionale, printre care Premiul Büchner (1998), Premiul Heinrich Heine al oraşului Düsseldorf (2002) şi Premiul Stig Dagerman (2004). În 2004, i‑a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură „pentru fluxul muzical al vocilor şi antivocilor din romanele şi piesele sale, ce revelează, cu un extraordinar talent lingvistic, absurditatea stereotipurilor sociale şi forţa lor subjugatoare”.

Pentru mai multe informatii, accesati: www.elfriedejelinek.com



Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.